Volledig scherm
© anp

Turkse adoptiekinderen weg bij 'Gülen-ouders'

Turken dachten dat ze de meest extreme maatregelen tegen vermeende daders, medeplichtigen en sympathisanten van de verijdelde staatsgreep wel kenden. Dat blijkt een vergissing.

Quote

Het zou niet goed zijn voor een kind om bij een adoptiege­zin te blijven als banden met FETO worden vastge­steld

Ministerie Gezin en Sociale Zaken

De regeringsgezinde krant Yeni Safak onthult dat er tegen ongeveer 5.000 adoptiegezinnen een onderzoek is gestart of een of beide ouders sympathie voor de coupplegers hebben, of banden met de beweging van moslimprediker Fethullah Gülen. Die zou het brein zijn achter de staatsgreep en wordt aangeduid als hoofd van de 'Fethullahci Terreur Organisatie' (FETO).

Ouderlijke macht
Als een of beide ouders 'schuldig' worden bevonden, dan kunnen de adoptiekinderen uit huis worden geplaatst en de ouders uit de ouderlijke macht ontheven. ,,Het zou niet goed zijn voor een kind om bij een adoptiegezin te blijven als banden met FETO worden vastgesteld'', aldus een functionaris van het ministerie van Gezin en Sociale Zaken.

Als onderdeel van het onderzoek, dat in augustus begon, heeft de overheid de banden verbroken met vier particuliere jeugdzorginstellingen.Volgens de regering zijn dergelijke onderzoeken en maatregelen nodig om het netwerk van Gülen met wortel en tak uit te roeien en de invloed van de beweging te elimineren.

Topscorer
Inmiddels zijn er ruim 125.000 Turken geschorst, ontslagen of gearresteerd, omdat ze ervan verdacht worden banden te hebben met Gülen. Ook familieleden van verdachten moeten het ontgelden. De vader van ex-voetballer Hakan Sükür, Turkse topscorer aller tijden, voormalig parlementslid, en Gülen-aanhanger, werd in augustus gearresteerd en in de gevangenis opgesloten om zijn zoon, de 'landverrader' die naar Amerika is uitgeweken, onder druk te zetten. De bezittingen van vader en zoon zijn door de overheid in beslaggenomen.

'Pattriotische plicht'
President Erdogan heeft gezegd dat het een 'patriottische plicht' is Gülen-aanhangers te 'ontmaskeren', zelfs als het familieleden of vrienden betreft. Vorige week eiste het Europees Parlement dat de onderhandelingen over een EU-lidmaatschap van Turkije worden bevroren wegens de 'buitensporig onderdrukkende maatregelen' in de nasleep van de coup. De Turkse autoriteiten verwijten Europa dat het te weinig solidariteitheeft getoond. De Europese Commissie hekelt de 'massaliteit' van de zuiveringen en verwijt Erdogan bewust de rechtsstaat te ontmantelen.