Een Irakese vluchtelinge loopt na bomaanslagen met haar dochter door de woestijn op zoek naar veiligheid in Noord-Kurdistan in Irak, 2016.
Volledig scherm
Een Irakese vluchtelinge loopt na bomaanslagen met haar dochter door de woestijn op zoek naar veiligheid in Noord-Kurdistan in Irak, 2016. © Benoit De Freine

Turkse F-16's vallen Koerdische strijders aan

Het Turkse leger heeft vandaag in het zuidoosten van het land luchtaanvallen uitgevoerd op strijders van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Zeker acht mensen van de partij zijn gedood, meldde de gouverneur van het gebied.

Het kwam tot een botsing tussen de Turken en de Koerden na een aanval van de PKK op een militaire controlepost in het bergachtige Cukurcagebied bij de grens met Irak, aldus de gouveneur in een verklaring. Een Turkse militair raakte gewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd.

Het Turkse leger stuurde een drone naar het gebied om de posities van de aanvallers vast te stellen, waarna de Turken met F-16's de aanvallen uitvoerden. 

Strijden
Meer dan 40.000 mensen zijn gedood door de opstand van de Koerdische partij tegen Turkije in 1984. Sindsdien voert de PKK een gewapende strijd tegen de Turkse staat om gelijke rechten en zelfbeschikking voor de Koerden in Turkije.

Zowel Turkije als de Verenigde Staten en de Europese Unie zien de PKK als een terreurgroep. In juli 2015 kwam een eind aan een twee jaar oud staakt-het-vuren tussen Turkije en de Koerdische PKK. Tussen de 335.000 en 500.000 mensen, overwegend Koerden, moesten hun woonplaatsen ontvluchten. 

Koerdische strijders trekken echter ook op tegen de terreurgroep de Islamtische Staat. Vorig jaar oktober begonnen ze samen met het Iraakse leger en de sjiieten een offensief om de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uit Mosul te verdrijven. De stad werd in juni 2014 door de extremisten van IS ingenomen. De slag om Mosul is echter nog steeds niet gestreden.

 1. Bewondering voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaamheid laat zien
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  Bewonde­ring voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaam­heid laat zien

  Italië maakt zich, net als Nederland, op voor het paasweekend. Het is traditioneel een moment dat Italianen op familiebezoek gaan of eropuit trekken. Dat mag nu dus niet. De controles zullen dit weekend worden verscherpt om te voorkomen dat mensen toch op pad gaan. Ook het Vaticaan bereidt zich voor op een bijzonder Pasen. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 3. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”