Volledig scherm
Demircan tijdens de bewuste uitzending. © YouTube

Turkse imams bekvechten over orale seks

Opwinding in Turkije. Nu eens niet over politiek, maar over wat volgens de islam nu wel of niet is toegestaan in het Turkse bed.

Heel opmerkelijk deze openheid over seksualiteit in de conservatieve Turkse samenleving. Dat was voor iedereen zichtbaar toen Pelin Çift, gastvrouw tijdens het praatprogramma over de islam haar hand voor de ogen sloeg toen de bekende theoloog Ali Riza Demircan een opsomming begon te geven over wat er 'haram' (niet toegestaan) is tijdens seks. Ze durfde hem niet aan te kijken. Toen hij zei dat anale en 'vergevorderde' orale seks verboden zijn voor moslims begon ze te giechelen als een bakvis.

Daarop wees de imam haar terecht en zei: "Zuster Pelin, je was zo op je gemak tijdens ons gesprek, nu ben je niet meer in staat een vraag te stellen". Hij benadrukte dat moslims de waarheid moeten spreken, ook al gaat het om controversiële onderwerpen. Extra pikant was dat de imam zijn uitlatingen deed op de staatszender TRT, die in handen is van de conservatief islamitische AK partij.

Leugen
Het werd nog vermakelijker toen de populaire televisie-imam Ahmet Mahmut Ünlü kort daarna commentaar gaf op de eerste imam en zei dat orale seks helemaal niet is verboden. "Verzin geen leugen in naam van Allah", beet hij zijn collega terecht.

Het gebekvecht van de imams leidde tot tal van spottende grappen op de sociale media. De aanleiding tot de uitlatingen van Imam Ali Riza Demircan is echter serieus. Het aantal echtscheidingen en aanverwante eerwraakmoorden stijgt in Turkije hard. Dat zou het gevolg zijn van mannen die hun echtgenotes dwingen tot ongewenste seksuele handelingen.