Volledig scherm
Tegenstanders van Erdogan betogen in Besiktas en vragen om het ongeldig verklaren van het referendum dat zijn macht moet uitbreiden. © AFP

Turkse kiesraad veegt kritiek op referendum van tafel

De Turkse hoge kiesraad (YSK) heeft alle klachten van oppositiepartijen over de gang van zaken bij het referendum afgelopen zondag afgewezen. Ook het formele verzoek van de belangrijkste oppositiepartij om de uitslag ongeldig te verklaren werd van tafel geveegd.

Volledig scherm
De Turkse premier Yildirim spreekt de pers toe in Ankara, nadat de kiesraad de klachten tegen het referendum van tafel veegde. © REUTERS

De kiesraad kreeg na de volksraadpleging een storm aan kritiek over zich heen, onder meer vanwege het besluit om zondag ook stembiljetten zonder officiële stempel goed te keuren. Dat was volgens Turkse juristen strijdig met de wet.

De oppositie zei zich niet neer te leggen bij de uitslag van het referendum. Oppositiepartij CHP diende gisteren een verzoek in om de uitslag ongeldig te laten verklaren. De vicevoorzitter van de partij, Bülent Tezcan, verklaarde daarbij dat het aantal 'verdwenen stemmen' tijdens het referendum 'ongekend' is voor Turkse verkiezingen.

CHP claimde ook dat ongeldige stemmen, in het voordeel van Erdogan, toch als geldige stem zijn meegeteld. Ook Omer Celik, de Turkse EU-minister, sprak zijn afkeur uit over het accepteren van blanco stembiljetten bij het referendum. ,,Het is verkeerd'', zei hij over het meetellen van niet-gestempelde stembiljetten.

Volledig scherm
Ook in Istanboel gingen demonstranten de straat op. © EPA

Campagne voeren

Volledig scherm
Betogers in Istanboel houden plakkaten omhoog met de tekst 'Nee tegen een eenmansregime'. © EPA

De pro-Koerdische oppositiepartij HDP heeft vandaag ook een verzoek ingediend om de uitslag te laten schrappen. Vicevoorzitter Mithat Sancar stelde dat het referendum niet eerlijk is verlopen. Hij wees er onder meer op dat campagne moest worden gevoerd terwijl HDP-prominenten in de cel zaten en de noodtoestand van kracht was.

Sancar meende ook dat het goedkeuren van stembiljetten zonder officieel stempel frauduleuze toestanden in de hand gewerkt kan hebben. Het zou nu onmogelijk zijn om te controleren hoeveel ongeldige of valse stemmen zijn uitgebracht. ,,Dit referendum zal altijd omstreden blijven'', waarschuwde hij.

Totalitaire staat

Door de uitslag van het referendum zal Turkije de grondwet moeten herzien. De macht van Erdogan zal hierdoor fors worden uitgebreid.  De president zelf gaf vandaag aan dat niet zijn hang naar persoonlijke macht de motivatie voor het referendum was. Ook ziet hij Turkije niet afdrijven naar een totalitaire staat, zoals velen verwachten.

,,Waar een dictatuur bestaat, heb je geen presidentieel systeem nodig'', zei Erdogan in een vandaag gepubliceerd interview met CNN. Hij verklaarde vooral het politieke systeem te willen verbeteren. Hij sprak over een ,,transformatie in de democratische geschiedenis van Turkije''.

In totaal stemde 51 procent van de Turken vóór de uitbreiding van Erdogans macht. Erdogan sprak direct na het referendum van een 'historisch moment' voor Turkije. De herinvoering van de doodstraf staat hoog op zijn programma. Mogelijk zal een nieuw referendum daarover gaan.

Volledig scherm
Demonstranten in Besiktas zetten hun kritiek op het verloop van het referendum kracht bij. © AFP