'Turkse kustwacht slaat vluchtelingen met stokken'

VideoDe BBC heeft een video online gezet waarop te zien is hoe leden van de Turkse kustwacht met stokken slaan naar een boot met migranten die de oversteek naar het Griekse eiland Lesbos maken.

Quote

Vorig jaar werden gemaskerde Griekse kustwachters gefilmd terwijl ze opblaasbootjes probeerden te doorprikken. En nu dit

Mark Lowen, verslaggever BBC

Het incident vond zaterdagmorgen plaats in Turkse wateren. De migranten beschuldigen de kustwacht ervan hen te hebben aangevallen. De Turkse kustwacht verklaart dat ze de boot tot stoppen wilden brengen zonder de inzittenden te raken.

In de 30 seconden durende video is te zien hoe mensen in reddingsvesten op een rubberbootje met stokken geslagen worden door twee mannen op een andere boot. De mensen in de rubberboot schreeuwen in het Arabisch en het Perzisch. De boot met vluchtelingen wist uiteindelijk te ontkomen en bereikte Lesbos.

Procedure
Een woordvoerder van de Turkse kustwacht erkende het incident, maar zei dat de kustwachters het vaartuig probeerden te doen stoppen ,,zonder de vluchtelingen te verwonden". Hij zei dat de standaardprocedure erin bestaat de vluchtelingenboten terug naar de Turkse kust te slepen. ,,Maar deze boot legde de motor niet stil en voer door naar Griekenland".

De BBC-verslaggever ter plaatse zegt al over gelijkaardige incidenten gehoord te hebben waarbij vluchtelingen door de Turkse kustwacht worden geslagen.

Aanvallen
,,De meeste kustwachtpatrouilles op de Egeïsche Zee zijn professioneel. De Turken of Grieken slepen de migrantenboten naar de kust of redden de opvarenden van gekapseisde bootjes. Maar er zijn ook meldingen van aanvallen. Vorig jaar werden gemaskerde Griekse kustwachters gefilmd terwijl ze opblaasbootjes probeerden te doorprikken. En nu dit", zegt Mark Lowen van de BBC.

,,Het is mogelijk dat individuele kustwachters op eigen houtje optreden en de bevelen aan hun laars lappen, soms aangespoord door machismo of zelfs xenofobie. Maar dit is mogelijks meer dan een geïsoleerd geval, gezien de Turkse autoriteiten onder druk van Europa inspanningen leveren om de migratiestroom in te dijken", aldus Lowen.