Volledig scherm
De Turkse minister van EU-zaken Volkan Bozkir. © EPA

Turkse minister dreigt met streep door deal met EU

Als de Europese Unie niet snel de visumplicht voor Turken afschaft gaat er mogelijk een streep door het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de EU. Dat dreigement heeft de Turkse minister van EU-zaken Volkan Bozkir donderdag geuit tijdens een bezoek aan Wenen, meldt de Turkse krant Hürriyet.

,,Als de EU visumvrij reizen niet mogelijk maken kunnen we het akkoord schrappen'', aldus Bozkir. ,,Dit is een koopje.'' De minister zei een dag eerder te verwachten dat de visumplicht uiterlijk in juni verdwijnt, maar Kati Piri, de Turkije-rapporteur bij het Europees Parlement, toonde zich toen aanzienlijk sceptischer. ,,Turkije heeft zichtbaar vooruitgang geboekt in de afgelopen twee jaar. Er zijn echter nog technische kwesties die moeten worden opgelost voordat de visumplicht weg kan. Ik geloof niet dat dat voor juni zal gebeuren'', aldus Piri.

Armeense genocide

In een rapport over Turkije dat Piri donderdag aan het Europees Parlement presenteerde, wordt onder andere verwezen naar het gebrek aan persvrijheid in het land. Verder haalt Piri ook de volkerenmoord op honderdduizenden Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk aan. De Turkije-rapporteur uit kritiek op het feit dat Turkije nog steeds ontkent dat deze genocide om een volkerenmoord ging.

De minister heeft het gehele document naar de prullenbak verwezen, omdat de woorden ,,Armeense genocide'' erin voorkomen. Volgens hem moet de vluchtelingendeal losgekoppeld worden van eventuele toetreding tot de EU. 

 1. In audio-opname wil ‘dictator’ Trump VS-ambassadeur Oekraïne wegsturen
  Impeachmentproces

  In au­dio-opname wil ‘dictator’ Trump VS-ambassa­deur Oekraïne wegsturen

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten vrijdag voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf zaterdag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 2. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.