Volledig scherm
Mevlut Cavasoglu tijdens de bijeenkomst in Hamburg. © AFP

Turkse minister levert harde kritiek op Europa tijdens speech in Hamburg

Vanaf het balkon van het consulaat-generaal in Hamburg heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu vanavond in Duitsland wonende landgenoten toegesproken. Hij gaf in zijn speech niet alleen Europa maar vooral ook Duitsland een flinke veeg uit de pan.

Quote

Wij hebben ons nooit bemoeid met de Duitse politiek, dus Duitsland moet zich ook niet bemoeien met ons referendum

Mevlüt Cavusoglu, Turkse minister van Buitenlandse Zaken

,,Houdt u alstublieft op met ons lessen in mensenrechten en democratie te geven'', aldus Cavusoglu. Wij hebben ons nooit bemoeid met de Duitse politiek, dus Duitsland moet zich ook niet bemoeien met ons referendum." 

Cavusoglu voert daarom woensdag in Berlijn overleg met zijn Duitse ambtsgenoot Sigmar Gabriel, omdat hij 'geïnteresseerd is in goede betrekkingen tussen beide landen'. ,,We zullen het erover hebben of er een probleem is tussen Duitsland en Turkije. Hebben wij ooit geprobeerd hetze te voeren tegen de Duitse regering? We hebben veeleer vrede gepredikt en de Turken in Duitsland gevraagd te integreren zonder de eigen cultuur te vergeten.'' 

De minister noemde verder het annuleren van bijeenkomsten over het Turkse referendum in verschillende Europese landen 'schandelijk'. Ongeveer tweehonderd Turken waren bijeengekomen om naar Cavusoglu te luisteren.

Campagne

Turkse politici voeren in Duitsland campagne voor het regeringsstandpunt in het referendum dat in april in Turkije wordt gehouden. Daarin kan het volk beslissen of het land over moet stappen op een presidentieel systeem en of de grondwet moet worden veranderd. President Erdogan krijgt hierdoor meer macht.

Cavusoglu wil aanstaande zaterdag in Rotterdam landgenoten toespreken, maar de Nederlandse regering ziet dat niet zitten. Premier Rutte noemde een gepland Turks campagnefeestje in Rotterdam ‘ongewenst’. Hij liet via Facebook weten ‘niet te zullen meewerken’ aan een eventuele komst van Cavusoglu. ,,We vinden dit ongewenst. We zijn van mening dat de Nederlandse publieke ruimte niet de plek is voor politieke campagnes van andere landen.''

Ook D66-lijsttrekker Alexander Pechtold en PVV'er Geert Wilders waren fel tegen de Turkse campagne. Pechtold noemde het ‘absurd dat een land dat afglijdt naar dictatoriale neigingen hier campagne komt voeren’. Volgens hem moesten alle juridische middelen onderzocht worden om het bezoek van Cavusoglu tegen te houden. Ook Wilders wilde niet dat de minister kwam.