Volledig scherm
Vluchtelingen komen aan op Lesbos vanuit Turkije. © anp

Turkse minister wil migrantendeal 'heronderzoeken'

De Turkse minister van Europese Zaken Ömer Celik wil het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de Europese Unie 'heronderzoeken'. Dat zei hij tegen het Turkse persbureau Anadolu nadat Turkije het de afgelopen dagen en weken aan de stok kreeg met diverse Europese landen.

In september zou de deal aflopen die de 28 lidstaten twee jaar geleden na veel geëmmer sloten. Het akkoord tussen de EU en Turkije voorziet erin dat Europa alle migranten die illegaal via Turkije naar de Griekse eilanden komen, kan terugsturen. Indien een teruggestuurd persoon afkomstig is uit Syrië, mag een andere Syriër uit Turkije legaal en rechtstreeks naar de EU vertrekken.

Celik wil vooral de passage in het akkoord waarin staat dat Turkije 'alle mogelijke maatregelen' moet nemen om het ontstaan van nieuwe migratieroutes over Turkije naar Europa te vermijden, herzien. ,,In mijn ogen moeten de controles over land opnieuw worden bekeken'', aldus de bewindsman.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte claimde vanavond tijdens het lijsttrekkersdebat van EenVandaag nog dat de migrantendeal met Turkije een succes is, en bepleitte soortgelijke akkoorden met Afrikaanse landen.