Volledig scherm
HDP-parlementariër Mithat Sancar. © REUTERS

Turkse oppositie adviseert Duitsland 'cool' te reageren op Erdogan

De Turkse Democratische Volkspartij (HDP) heeft de Duitse regering aangeraden 'cool' te blijven in de discussie over het podiumverbod voor Turkse politici in Duitsland. Dat deed HDP-parlementariër Mithat Sancar vandaag tijdens een bezoek aan Berlijn.

Volgens Sancar zoekt president Recep Tayyip Erdogan de confrontatie met de nationale autoriteiten in Europa om de inhoudelijke argumenten tegen het door hem gewenste presidentiële systeem naar de achtergrond te dringen. Daar is hij deels al in geslaagd, aldus de parlementariër.

Referendum

In Turkije wordt er niet meer gepraat over de inhoud van het referendum over de grondwetswijziging die Erdogan de alleenheerschappij geeft, klaagt Sancar. ,,De Turken en ook Turkse Duitsers hebben het ondertussen over de vragen: Is onze eer aangetast en wie beschermt onze eer?'', zei Sancar. ,,Veel mensen geloven dat ze als Turk of als moslim worden vernederd, wanneer verkiezingscampagnes van Turkse ministers in Europa worden verboden.''

Sancar zei dat Erdogan in eigen land al overhoop ligt met Koerden, seculieren die scheiding van moskee en staat nastreven en verscheidene andere groeperingen. Om Turkse kiezers in het buitenland te mobiliseren zoekt hij nu een nieuw vijandbeeld.