Turkse president Erdogan vraagt om solidariteit in Brussel, gesprek met EU-leiders levert weinig op
Het gesprek tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en leiders van de Europese Unie over de crisis bij de Turks-Griekse grens heeft vanavond geen concrete resultaten opgeleverd. Beide partijen gaan de komende dagen en weken samen in kaart brengen wat er van de afspraken in de vluchtelingendeal uit 2016 is uitgevoerd en wat er nog moet gebeuren.
Delen per e-mail
Erdogan verliet het gebouw van de Europese Raad na een gesprek van zo’n twee uur met Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen en EU-president Charles Michel. Het was een eerste stap om de dialoog op termijn te verbeteren, zei Michel. “De goede richting denk ik.”
Volgens Von der Leyen is het “goed dat de communicatielijnen open zijn. We hebben duidelijk meningsverschillen, maar het was een goed gesprek. We moeten ons nu richten op de weg vooruit.”
In de deal uit 2016 beloofde Turkije migranten en vluchtelingen tegen te houden. In ruil stelde de EU 6 miljard euro beschikbaar voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije. Erdogan zette de grens bij Griekenland tien dagen geleden open, tot ongenoegen van Europa. De Griekse grens blijft afgesloten. Aan de Turkse kant bivakkeren duizenden mensen.
De EU stelde Ankara destijds ook afschaffing van de visumplicht voor Turken en modernisering van de douane-unie in het vooruitzicht. Daar is door de verijdelde staatsgreep in Turkije en de daaropvolgende uitholling van de rechtstaat niets van terechtgekomen.
EU-buitenlandchef Josep Borrell en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu gaan de komende tijd het akkoord nalopen en inventariseren “welke dingen missen en waar ze succesvol waren”, zei Michel. Op vragen wat Erdogan nu precies wil kwam geen duidelijk antwoord vanuit de EU. Maar het is niet uitgesloten dat het akkoord wordt vernieuwd of uitgebreid. Turkije moet dan wel stoppen met het gebruik van asielzoekers als politiek drukmiddel, zei Von der Leyen eerder op maandag.
Stoltenberg
Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt het belangrijk dat NAVO-bondgenoten zich solidair tonen met Ankara. Geen enkel Europees land heeft de luxe om onverschillig te zijn voor de gevechten en de humanitaire situatie in Syrië, zo verklaarde hij na een onderhoud met NAVO-topman Jens Stoltenberg in de Turkse ambassade in Brussel. Erdogan zei erop te vertrouwen dat het goed zal komen.
Volgens Stoltenberg zal de NAVO de "belangrijke bondgenoot" Turkije blijven steunen met onder meer defensieve raketsystemen. De militaire alliantie verkent wat nog meer kan worden gedaan om Turkije te beschermen, zei Stoltenberg, terwijl hij Syrië en Rusland verantwoordelijk hield voor "onnoemelijk menselijk leed".
Raadsvoorzitter Michel
Hij sprak zijn zorgen uit over de "serieuze situatie" aan de Turks-Griekse grens. Het probleem van de duizenden mensen die daar verblijven vereist een gemeenschappelijke oplossing, aldus Stoltenberg. Hij verwelkomde dan ook dat Erdogan vanavond om de tafel zou zitten met Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen en EU-president Charles Michel.
Voorafgaand aan dat gesprek zei Michel dat “we verschillende opinies hebben over verschillende onderwerpen". Hij wil in een "open dialoog" met Erdogan kijken of de problemen kunnen worden opgelost. Voor de EU is het belangrijk dat de deal met Turkije uit 2016 in stand blijft en de situatie in Syrië stabieler wordt, aldus Michel, die vorige week al uren met Erdogan sprak in Ankara.
Von der Leyen zei eerder op de dag dat Turkije vluchtelingen en migranten moet weghalen bij de grens met Griekenland. “Een oplossing vinden vereist dat de druk op de grens wordt verminderd”, aldus de Commissievoorzitter. Ze ziet het gesprek met Erdogan als de "herstart van een dialoog".
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Interview Els (30) overleefde schipbreuk: ‘Na acht uur zwemmen besefte ik dat we het zouden redden’
Het verhaal van de schipbreukeling Els Visser klinkt als een filmscenario. Na acht uur zwemmen wacht ze op een eiland een nacht lang op redding. Wat doet het met je als je zo’n ramp overleeft? ,,Het is goed om zo nu en dan dat moment van doodsangst te doorvoelen.” -
‘Trump wil advocaat Giuliani niet betalen’ (20.000 dollar per dag)
President Donald Trump weigert de rekeningen te betalen van zijn advocaat Rudolph Giuliani. Dat zeggen ingewijden tegen The Washington Post. Giuliani reisde namens Trump het land door om te proberen de verkiezingsuitslag teruggedraaid te krijgen, maar slaagde niet in die missie. -
Video Van vergiftiging herstelde Navalny vlak voor terugkeer naar Rusland: ‘Duitsers zijn totaal anders dan ik dacht’
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny (44) vliegt vanmiddag vanuit Duitsland terug naar Rusland. Zijn vlucht vertrekt volgens Duitse media om 14.45 uur vanaf de nieuwe luchthaven van Berlijn. Op Instagram bedankt de Rus alle Duitsers die hem de afgelopen vijf maanden hielpen na zijn vergiftiging in Siberië. -
Beroemd Beatles-producer en veroordeeld moordenaar Phil Spector (81) overleden
De legendarische en notoire Amerikaanse muziekproducer Phil Spector is op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt het doorgaans goed ingevoerde TMZ. Spector produceerde wereldhits als Imagine van John Lennon en Unchained melody van The Righteous Brothers. Hij zat een gevangenisstraf van negentien jaar uit vanwege de moord op actrice Lana Clarkson in 2003. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Ibrahima (23) overlijdt bij arrestatie aan hartstilstand: ‘Agenten hadden hem moeten helpen’
De 23-jarige Ibrahima Barrie, die zaterdag overleed na te zijn opgepakt door de Brusselse politie, is overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Uit een autopsie blijkt dat Ibrahima een hartafwijking had. Het toxicologisch onderzoek wijst niet op drugsgebruik.