Volledig scherm
Demonstranten bij een rechtbank in Istanboel met foto's van de gevangengenomen Turkse journalisten. © AFP

Turkse rechter houdt journalisten in cel tot maart

Een Turkse rechter heeft vandaag bepaald dat vier prominente journalisten en stafleden van oppositiekrant Cumhuriyet gedurende de behandeling van hun zaak in de gevangenis moeten blijven. Ze zitten daardoor nog zeker tot 9 maart vast. 

Quote

De dag komt dat jullie terecht zullen staan, vergeet dat niet. En ik hoop voor jullie dat dat niet gebeurt in een rechtbank als deze

Ahmet Sik, onderzoeksjournalist

Op die datum vindt pas de volgende sessie plaats. Enkelen van hen werden al veertien maanden geleden opgepakt en in de cel gezet. Hoofdredacteur Murat Sabuncu, onderzoeksjournalist Ahmet Sik, advocaat Akin Atalay en administrateur Emre Iper staan terecht wegens steun aan de plegers van de staatsgreep anderhalf jaar geleden. De openbaar aanklagers beweren dat Cumhuriyet in feite is overgenomen door de aanhangers van Fethullah Gülen, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup. De beschuldigden ontkennen elke betrokkenheid bij de beweging van de in de VS wonende geestelijke.

De zitting zorgde voor opwinding omdat de rechter bewakers opdracht gaf Sik uit de rechtszaal te verwijderen omdat hij politieke opmerkingen maakte. Sik schreef een kritisch boek over Gülen toen deze nog een bondgenoot en vriend was van de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan. Tijdens de zitting omschreef hij de Turkse regering als 'een autoritair regime toegewijd aan wreedheid', berichtte de krant waarvoor hij als freelancer werkzaam was.

Ook nadat hij naar buiten was gebracht, weigerde Sik stil te blijven. Hij herhaalde dat het een politiek proces is met rechters die niet onafhankelijk zijn. ,,De dag komt dat jullie terecht zullen staan, vergeet dat niet. En ik hoop voor jullie dat dat niet gebeurt in een rechtbank als deze'', zei hij volgens Cumhuriyet.

Vrijheid

Nederland werd ruim een maand geleden bezocht door Can Dündar, de voorganger van hoofdredacteur Sabuncu. Op initiatief van SP-Kamerlid Sadet Karabulut (SP) sprak hij de Tweede Kamer toe over zijn ervaringen en de situatie in Turkije. Dündars bezoek aan debatcentrum De Balie in Amsterdam voor een lezing stond even op losse schroeven nadat het Turkse Openbaar Ministerie Interpol opriep om een arrestatiebevel tegen hem uit te vaardigen. Hij besloot toch te komen. ,,Er zijn geen vrije en onvrije landen meer. Vrijheid ligt overal ter wereld onder vuur. Je leert het pas waarderen als je het kwijtraakt'', waarschuwde hij een uitverkochte zaal.