Volledig scherm
Burgers demonstreren tegen de coup in Istanbul. © EPA

'Turkse regering wist niets van couppoging'

De Turkse regering had geen enkele informatie dat een militaire coup in voorbereiding was, totdat deze al in volle gang was. Met die woorden weerspreekt de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus dinsdag verklaringen van het militaire oppergezag.

De generale staf van het leger verklaarde eerder dinsdag dat rond 16.00 uur op vrijdag 15 juli inlichtingen bekend werden dat een staatsgreep op handen was.

Vervolgens zouden de belangrijkste autoriteiten hiervan op de hoogte zijn gebracht. De vicepremier sprak ook berichten tegen dat sinds vrijdagavond een aantal schepen van de Turkse marine wordt vermist.

Coup
Een gedeelte van het Turkse legerclaimde vrijdagavond met behulp van tanks, straaljagers en helikopters de macht te hebben overgenomen. In samenwerking met burgers en politieagenten werd de coup afgeslagen. Zaterdagochtend gaven de meeste militairen zich over. Volgens de Turkse premier Binali Yildirim zijn 208 mensen gedood door de coupplegers: 145 burgers, zestig politiemensen en drie soldaten. Aan de zijde van de opstandige militairen vielen honderd doden. Ook raakten ongeveer 1.440 mensen gewond

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement