Volledig scherm
Simsek en Erdogan. © epa

Turkse vice-premier: 'Wij gaan het Gülen-netwerk totaal uitroeien'

De noodtoestand in Turkije blijft van kracht tot 'alle rotte appels uit het staatsapparaat zijn verwijderd.' De Gülen-beweging zal in het land 'totaal worden uitgeroeid'.

Dat zegt de Turkse vice-premier Mehmet Simsek in een exclusief interview met deze krant. In Turkije zijn sinds de mislukte staatsgreep al 66.000 militairen, ambtenaren, rechters, onderwijzers en journalisten ontslagen of gearresteerd. Volgens president Erdogan hebben zij banden met Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens Erdogan achter de mislukte coup zit.

Vice-premier Simsek vindt het logisch dat ook 42.000 leerkrachten zijn geschorst. ,,Het is maar een klein percentage van al het onderwijzend personeel. Alles is gericht op het totaal uitroeien van het Gülen-netwerk. Hun scholen waren de bronnen om nieuwe aanhangers te rekruteren." Gülen-aanhangers zijn volgens hem 'terroristen die de staat hebben geïnfiltreerd'. Fethullah Gülen zelf ontkent iets met de staatsgreep te maken te hebben.

Samenzweerders

Europese landen maken zich zorgen over de zuiveringen in Turkije én over de eventuele herinvoering van de doodstraf. Simsek:,,Het zou goed zijn als Nederland de aard van dit terroristisch netwerk goed zou kennen. Het vernietigen ervan is ook in het belang van de EU. Het slagen van de coup zou chaos hebben opgeleverd."

President Erdogan zei vrijdag nog dat westerse landen nu partij kiezen voor de 'samenzweerders'. Gülen-aanhangers in Nederland maken zich grote zorgen over de 'heksenjacht' en het 'zaaien van haat'. Zij riepen op om 'de problemen van Turkije niet te importeren naar Nederland'. Tientallen Gülenisten in Nederland zijn bedreigd door Turkse Nederlanders.