Volledig scherm
Een gruwelijk beeld uit een video van De Witte Helmen, volgens de hulporganisatie gaat het om slachtoffertjes van een Syrische gifgasaanval op het rebellenbolwerk Oost-Ghouta. © AFP

'Tussen 50 en 150 doden door chemicaliën op Douma'

updateDe Britse regering eist een onmiddellijk onderzoek naar het mogelijke gebruik van giftige chemicaliën of gifgas tegen burgers in Douma, de laatste rebellenstad in Oost-Ghouta. Verschillende humanitaire organisaties spreken van tussen 50 en 150 doden. De Verenigde Staten en ook de paus hebben het inzetten van een bom met giftige chemicaliën vandaag veroordeeld als 'afgrijselijk'. 

Syrische staatsmedia ontkennen dat er chemische aanvallen zijn uitgevoerd. Er zou sprake zijn van nepnieuws. Ook Rusland, bondgenoot van de Syrische president Al-Assad ontkent. Met Russische steun wil Al-Assad Oost-Ghouta, vlakbij de hoofdstad Damascus, snel heroveren. 

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een oorlogsmonitor in Groot-Brittannië en ook de NGO Syrian American Medical Society, melden nu tenminste 48 gevallen van verstikkingsdood, na aanvallen door Syrische gevechtsvliegtuigen. Er zouden honderden gewonden zijn. Onder de slachtoffers ook veel kinderen. De hulporganisatie De Witte Helmen meldt eveneens dodelijke slachtoffers door chemicaliën.  De gewonde slachtoffers zouden ademhalingsproblemen hebben, verbrand hoornvlies en ruiken naar iets wat lijkt op chloor. De Witte Helmen hebben videobeelden vrijgegeven van wat slachtoffers zouden zijn van de laatste aanval.

De Syrische regering lanceerde vrijdag een zware aanval. De staatstelevisie toonde dikke rookwolken uit Douma, waar Jaish al-Islam, een coalitie van jihadistische strijdgroepen, nog stand houdt. Andere opstandelingen in andere delen van Oost-Ghouta accepteerden eerder het aanbod van veilige doorgang naar door rebellen bewaakte gebieden in het noorden van het land. ,,Het regime van Assad en zijn bondgenoten gaan door met hun misdaden", zei de militaire woordvoerder van de rebellen Hamza Birqdar aan al-Hadath TV.

Zes burgers werden zaterdag gedood tijdens mortierbeschietingen in woonwijken van de hoofdstad Damascus, en 38 anderen raakten gewond, meldden de Syrische staatsmedia. Ze beschuldigden Jaish al-Islam van de aanslagen. Woordvoerder Birqdar van de rebellengroep ontkende die beschuldiging.