Volledig scherm
Een gruwelijk beeld uit een video van De Witte Helmen, volgens de hulporganisatie gaat het om slachtoffertjes van een Syrische gifgasaanval op het rebellenbolwerk Oost-Ghouta. © AFP

'Tussen 50 en 150 doden door chemicaliën op Douma'

updateDe Britse regering eist een onmiddellijk onderzoek naar het mogelijke gebruik van giftige chemicaliën of gifgas tegen burgers in Douma, de laatste rebellenstad in Oost-Ghouta. Verschillende humanitaire organisaties spreken van tussen 50 en 150 doden. De Verenigde Staten en ook de paus hebben het inzetten van een bom met giftige chemicaliën vandaag veroordeeld als 'afgrijselijk'. 

Syrische staatsmedia ontkennen dat er chemische aanvallen zijn uitgevoerd. Er zou sprake zijn van nepnieuws. Ook Rusland, bondgenoot van de Syrische president Al-Assad ontkent. Met Russische steun wil Al-Assad Oost-Ghouta, vlakbij de hoofdstad Damascus, snel heroveren. 

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een oorlogsmonitor in Groot-Brittannië en ook de NGO Syrian American Medical Society, melden nu tenminste 48 gevallen van verstikkingsdood, na aanvallen door Syrische gevechtsvliegtuigen. Er zouden honderden gewonden zijn. Onder de slachtoffers ook veel kinderen. De hulporganisatie De Witte Helmen meldt eveneens dodelijke slachtoffers door chemicaliën.  De gewonde slachtoffers zouden ademhalingsproblemen hebben, verbrand hoornvlies en ruiken naar iets wat lijkt op chloor. De Witte Helmen hebben videobeelden vrijgegeven van wat slachtoffers zouden zijn van de laatste aanval.

De Syrische regering lanceerde vrijdag een zware aanval. De staatstelevisie toonde dikke rookwolken uit Douma, waar Jaish al-Islam, een coalitie van jihadistische strijdgroepen, nog stand houdt. Andere opstandelingen in andere delen van Oost-Ghouta accepteerden eerder het aanbod van veilige doorgang naar door rebellen bewaakte gebieden in het noorden van het land. ,,Het regime van Assad en zijn bondgenoten gaan door met hun misdaden", zei de militaire woordvoerder van de rebellen Hamza Birqdar aan al-Hadath TV.

Zes burgers werden zaterdag gedood tijdens mortierbeschietingen in woonwijken van de hoofdstad Damascus, en 38 anderen raakten gewond, meldden de Syrische staatsmedia. Ze beschuldigden Jaish al-Islam van de aanslagen. Woordvoerder Birqdar van de rebellengroep ontkende die beschuldiging.

  1. Wikileaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    Wiki­leaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    WikiLeaks-oprichter Julian Assange verblijft al ruim zes jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Assange, ooit de strijder van het vrije woord, slijt zijn dagen in een kleine kamer. Grotendeels verstoken van de buitenwereld. Deze week maakte zijn Zuid-Amerikaanse ‘huisbaas’ zijn verblijf een stuk onprettiger, door de huisregels aan te scherpen. Assange pikt de inperking niet en stapt naar de rechter.
  2. Witte Huis zwijgt over gevolgen dood Khashoggi

    Witte Huis zwijgt over gevolgen dood Khashoggi

    Het Witte Huis heeft in een eerste reactie op de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi geen mededelingen gedaan over mogelijke gevolgen voor Saoedi-Arabië. ,,De Verenigde Staten nemen kennis van de mededeling van het koninkrijk Saoedi-Arabië, dat het onderzoek naar het lot van Jamal Kashoggi vooruitgang boekt en dat het optreedt tegen de verdachten die tot nu toe zijn geïdentificeerd”, zegt het Witte Huis vrijdagavond in een verklaring.