Naama Margolese.
Volledig scherm
Naama Margolese.

Tv-getuigenis achtjarig meisje schokt Israël

Een getuigenis van een achtjarig meisje, afgelopen vrijdag op de Israëlische televisie, schokt de Israëlische maatschappij. Ze vertelde dat ze bang is op de weg naar school omdat ze al herhaaldelijk is bedreigd, uitgescholden en bespuugd door ultra-orthodoxe joden.

Dat meldt de Belgische krant De Morgen.

Wat Naama Margolese op Channel Two vertelde, is volgens de bekende commentator Nahum Barnea, van de grootste krant Yedioth Ahronoth, geen nieuws. 'Het punt is alleen dat ze het nu vernamen uit de mond van een klein meisje met blond haar en blauwe ogen', zo schreef Barnea gisteren. Het kind vertelde dat ze bang is op de weg naar school omdat ze al herhaaldelijk is bedreigd door ultra-orthodoxe joden, die behoorlijk talrijk zijn in Beit Shemesh, een voorstad van Jeruzalem.

In gezicht gespuwd
Het meisje zei dat ze soms voor hoer of bastaard wordt uitgescholden en een enkele keer ook al in het gezicht werd gespuwd.

De reacties bleven niet uit en gisteren vertelde de moeder van het kind, die zelf een hoofddoek draagt, in een interview met de legerradio dat 'we niet weten hoe dit afloopt als de regering niets onderneemt'.

'In een westerse, liberale democratie is de publieke ruimte open en veilig voor iedereen, mannen en vrouwen. Voor verwijten noch voor discriminatie kan hier een plaats zijn', zo zei premier Netanyahu gisteren tijdens de kabinetszitting. Hij voegde eraan toe dat met de politie is afgesproken dat ze kordaat zullen optreden tegen 'zij die spuwen, geweld gebruiken of anderzijds bedreigend zijn voor anderen' en dat 'straatborden waarin mannen en vrouwen worden opgeroepen om aan verschillende kanten van de straat te lopen zullen worden weggenomen.'

Verslaggevers gewond
Channel Two, het station dat vrijdag de getuigenis van het meisje uitzond, stuurde gisteren een cameraploeg naar Beit Shemesh. De auto van de reporters werd met stenen bekogeld, een van de verslaggevers raakte gewond en tevens werd een deel van het materiaal gestolen. De ploeg werd door de politie gered uit de handen van boze orthodoxe bewoners.

Ultraorthodoxen maken zo'n 10 procent uit van de 7,7 miljoen bewoners van Israël. Maar hun erg hoge geboortecijfers en patronen van electorale blokvorming zorgden er wel voor dat ze grote politieke invloed kregen. Een van Netanyahu's belangrijkste coalitiepartners, Shas, is overigens zo'n partij. De burgemeester van Beit Shemesh, Moshe Abutbol, behoort tot deze partij. De man is van mening dat het om een groep van '20 tot 50 mensen gaat die zich schuldig maken aan onaanvaardbaar gedrag', op een bevolking van zo'n 87.000.

Desalniettemin werd op Facebook al een actiegroep opgericht, die de naam kreeg van het meisje. De groep heeft voor dinsdag opgeroepen tot een betoging in Beit Shemesh en hoopt dat seculiere Israëli's uit het hele land zullen deelnemen.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”