Volledig scherm
© epa

Twaalf mensen omgekomen bij aanslag in Parijs

Aanslag parijsBij een aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo zijn twaalf doden gevallen en acht mensen gewond geraakt, waarvan er vier in kritieke toestand verkeren. De aanslag werd woensdag in Parijs gepleegd door drie in het zwart geklede en gemaskerde mannen die met Kalashnikovs in het rond schoten. Zij noemden de slachtoffers voor de executies bij hun voornaam. De drie verdachten zijn bekend en gelokaliseerd, maar nog niet opgepakt.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Hollande. © EPA
Volledig scherm
Screenschot van de daders. © YouTube
Volledig scherm
Extra bewaking bij de Eiffeltoren na de aanslag. © afp

Dat meldt de Franse krant Libération. Daarmee nuanceerde de krant vanavond eerdere berichtgeving dat de mannen mannen (34, 32 en 18 jaar oud) al waren opgepakt.

De daders pleegden de aanslag tijdens een redactievergadering waardoor er veel redacteuren en tekenaars in één ruimte waren. Ook noemden ze de slachtoffers bij hun voornaam voordat ze hen executeerden, aldus Le Parisien. De Franse minister van binnenlandse zaken sprak vandaag over drie gewapende personen. CNN meldt dat de schutters in eerste instantie het verkeerde pand betraden. 

De daders wisten later te ontkomen in een zwarte Citroën die in het noorden van het Parijse centrum is teruggevonden. De politie is volgens Franse media nu op zoek naar andere auto's. Er hebben zich ooggetuigen gemeld die hebben gezien dat de daders van auto verwisselden. De daders stalen volgens getuigen en witte Renault clio en verdwenen in noordoostelijke richting naar de Porte de Pantin. Van hen ontbreekt elk spoor.

Inmiddels zijn drieduizend agenten op zoek naar de daders met een ware klopjacht. 

Terroristische aanslag

De twaalf doden in Parijs zijn acht journalisten, twee agenten, een genodigde en een receptionist.

De gedode journalisten zijn tekenaars Cabu, Charb, Tignous en Wolinski en econoom Bernard Maris. Van de drie andere vermoorde journalisten zijn de namen nog niet bekend. De twee agenten zijn Franck D. en Ahmed Merabet. De laatste werd buiten het gebouw gedood. De gedode receptionist is Michel Renaud, de identiteit van de genodigde is niet bekend.

Raketwerper
Naast de Kalashnikovs zouden de mannen ook een raketwerper bij zich hebben gehad. De aanslagplegers zouden hebben geroepen 'We komen de profeet wreken'. Tegen een bestuurder wiens auto ze meenamen zeiden de daders: 'Vertel tegen de media dat het Al-Qaeda in Jemen is'. 

De Franse president Hollande laat weten dat er geen twijfel is dat de aanslag op Charlie Hebdo een terroristische aanval is. Het is de dodelijkste aanslag gepleegd in Frankrijk in de afgelopen 40 jaar.

Ooggetuigen
De drie daders liepen vlak voor de aanslag het verkeerde gebouw binnen. Dat zegt Yve Cresson die in hetzelfde gebouw werkt als het satirisch weekblad.

,,Ze waren heel kalm en uiteindelijk liepen ze wel richting de redactie van Charlie Hebdo,'' vertelt hij aan het AD.

Andere ooggetuigen melden dat ze twee gemaskerde mannen met Kalashnikovs het gebouw naar binnen zagen gaan. ,,Op de tweede verdieping begonnen ze op de redactie in het rond te schieten," aldus Christophe DeLoire van Reporters Without Borders. ,,Ik hoorde ongeveer dertig schoten in tien minuten," vertelt een andere getuige genaamd Bruno Léveillé. Een aantal medewerkers vluchtte naar het dak.

Ook bij het verlaten van de redactie schoten de aanvallers wild om zich heen. Een politieauto is daarbij herhaaldelijk geraakt en ook winkelruiten van nabijgelegen panden vertonen kogelgaten.

Extra veiligheidsmaatregelen
De autoriteiten in Parijs hebben op tal van plaatsen in de Franse hoofdstad extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Redacties van kranten en tijdschriften, grote warenhuizen, culturele instellingen en het openbaar vervoer worden allemaal extra beveiligd.

Premier Rutte en ook andere wereldleiders laten weten geschokt te zijn. ,,Deze afschuwelijke en laffe terreurdaad raakt ons allemaal'', aldus de minister-president. ,,Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk. Onze gedachten gaan nu allereerst uit naar iedereen die door deze verschrikkelijke gebeurtenis is getroffen.'' De burgemeester van Parijs roept op tot een stille tocht op donderdagavond.

Er doken na de schietpartij al snel video's op van de schietpartij.  Zo was in één video te zien hoe op koelbloedige wijze een agent wordt doodgeschoten.

Betogingen 'Je suis Charlie'
Overal ter wereld werden betogingen georganiseerd. In Parijs zijn volgens de politie zeker 35.000 mensen afgekomen op een spontane betoging. Daarmee was de hoofdstad het hart van de protesten, waar volgens Franse media in heel het land zeker 100.000 mensen op afkwamen.

Aanslag in 2011
Eerder in 2011 werd met een Molotovcocktail ook een aanslag op Charlie Hebdo gepleegd. Dit zou destijds verband hebben gehouden met de eenmalige uitgave van een editie genaamd 'Charia Hebdo', waarvan de profeet Mohammed zogenaamd gastredacteur zou zijn.

Een van de overledenen is de hoofdredacteur van het tijdschrift, Stéphane Charbonnier. In een interview dat hij een jaar geleden gaf aan de Volkskrant liet hij weten dat hij het 'normaal vindt dat mensen hem verachten'.

Schrijver Michel Houellebecq
In de laatste uitgave van woensdag van het satirische weekblad Charlie Hebdo is een artikel gewijd aan het nieuwe boek van de Franse schrijver Michel Houellebecq. In Soumission (Onderwerping) beschrijft Houellebecq Frankrijk in het jaar 2022 onder de eerste islamitische president. Op de cover van Charlie Hebdo staat een sportprent van de schrijver met daarbij de tekst ,,De voorspellingen van de wijze Houellebecq: in 2015 verlies ik mijn tanden...in 2022 doe ik mee met de ramadan!''


Alles over de aanslag in Parijs in ons dossier Charlie Hebdo.