Volledig scherm
Hackers hackten in aanloop naar de verkiezingen van 2016 de partijcomputers van Hillary Clinton © AP

Twaalf Russen in VS aangeklaagd voor hacken Democratische Partij

De Verenigde Staten vervolgen twaalf Russische inlichtingenofficieren voor het hacken van de Democratische Partij en de campagne van Hillary Clinton. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend.

Het gaat om twaalf medewerkers van de Russische militaire inlichtingendienst GROe, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Ze maakten onder meer gebruikersnamen en wachtenwoorden buit, waaronder de inloggegevens van campagneleider John Podesta.

De hackers drongen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 onder meer de computersystemen binnen van de Democratic National Committee (DNC), het bestuur van de partij van Clinton, en lekten de gestolen gegevens.

Klokkenluiderssite WikiLeaks publiceerde later duizenden e-mails en andere documenten. Dat bracht de partij in grote verlegenheid. Rusland wordt ervan beticht met de inbraak het verloop van de verkiezingen, ten gunste van Trump, te hebben beïnvloed.

Onderzoek inmenging

De verdenkingen werden vandaag bekendgemaakt door plaatsvervangend procureur-generaal Rod Rosenstein en maken deel uit van het speciale onderzoek dat loopt naar de mogelijke inmenging van Rusland. President Trump is eerder deze week van de aanklacht op de hoogte gebracht.

,,Het internet stelt buitenlandse tegenstanders in staat Amerikanen op nieuwe en onverwachte wijze aan te vallen'', aldus Rosenstein. ,,Er zullen altijd vijanden zijn die binnenlandse geschillen proberen op te blazen en ons daarmee, ten koste van zwaarbevochten eerlijke verkiezingen, in verwarring proberen te brengen, te verdelen en te overheersen.''

20 personen aangeklaagd

Tot nu toe zijn twintig personen en drie bedrijven aangeklaagd door de onderzoekscommissie van oud FBI-directeur Robert Mueller, die zich richt op de banden tussen het team rond presidentskandidaat Trump en Moskou. Onder de verdachten zijn vier Witte Huismedewerkers en campagneleiders van Trump, waaronder oudgediende Paul Manafort.

Het Kremlin verklaart in een reactie zich niet met inmenging in de Amerikaanse verkiezingen te hebben beziggehouden en dat ook niet van plan te zijn. ,,Als de Amerikanen feiten hebben, zullen wij die bekijken'', aldus de buitenlandadviseur van Vladimir Poetin. Trump heeft over drie dagen in Helsinki een ontmoeting met de Russische president.

De Democraten eisen nu dat Trump zijn aanstaande ontmoeting met Poetin afzegt. Rusland moet 'aanwijsbare en transparante stappen' nemen om te bewijzen dat het zich niet in toekomstige verkiezingen mengt, aldus chef van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer.