Twaalf Thaise voetballertjes en coach gered uit ondergelopen grot

VideoThaise marineduikers hebben alle twaalf jeugdvoetballertjes en hun coach succesvol uit een ondergelopen grotcomplex in het Tham Luang-park gehaald. De leden van jeugdvoetbalteam De Wilde Zwijnen kwamen ruim twee weken geleden vast te zitten, na een uitje naar de grotten. In Thailand en de rest van de wereld wordt verheugd gereageerd.

Volledig scherm
De laatste geredde jongens werden per helikopter naar een ziekenhuis gebracht © AP

Bij wat de finale van de reddingsoperatie moest worden, werden vandaag de geredde jongens om beurten op stretchers de grot uit gedragen. Ook de laatste duikers en een arts, die sinds hun ontdekking bij de jongens verbleven, zijn inmiddels uit de grot. 

veena T. on Twitter

The 11th Wild Board is out of the cave. He's the smallest of the trapped team. My source said he is in good health. #ThamLuangCave #Thaicaverescue #Thaicave

De eerste van de laatste vier jongens kwam even na vier uur 's middags naar buiten. Als laatste kwam rond half vijf de coach van het achttien dagen vermiste voetbalteam de grot uit, zo meldt de Facebook-pagina van de Thaise Navy Seal. 

Premier Prayuth Chan-o-cha weersprak het gerucht dat de jongens voor hun duik een narcosemiddel toegediend hadden gekregen. Ze zouden slechts medicatie hebben ontvangen om te ontspannen bij de tocht onder water.

Ambulances vertrokken met zwaailicht en sirene bij de grot om de jongens naar het ziekenhuis te brengen. Ook werden helikopters ingezet. Bij de laatste dag van de reddingsmissie, die om 10 uur lokale tijd begon, zijn negentien duikers betrokken.

Heikele klus

Volledig scherm
Ambulances verlaten het gebied waar de voetballertjes door duikers zijn gered. © AFP

Hevige regenval, en de daarmee gepaard gaande vloedgolf aan water, dreef het team op zaterdag 23 juni steeds verder de gangen in. Een internationaal team van reddingswerkers en Thaise Navy Seals wist de jongens pas na tien dagen te bereiken. Een duiker raakte daarbij in ademnood en overleed.

De voetballertjes van elf tot zestien jaar oud en hun 25-jarige coach zaten, zo’n vier kilometer van de ingang van het complex, in een grotkamer die bekendstaat als Pattaya Beach. Ze daarvandaan krijgen bleek echter een heikele klus, omdat veel van de jongens niet kunnen zwemmen. 

Gedurende een aantal dagen werd gewerkt aan een plan de jongens heelhuids door de ondergelopen gangen te krijgen. Zo kregen ze onder meer een stoomcursus duiken. Zuurstoftekort in de grot en mogelijk nieuwe regenval brachten de operatie het afgelopen weekend in een stroomversnelling.

De jongens en de coach moesten op zeker twee punten in de grot een groot stuk onder water zwemmen. De feitelijke redding, waarbij telkens vier jongens werden gehaald, duurde uiteindelijk drie dagen. Zondag werd het eerste kwartet uit de grot gehaald. Vandaag werd de missie met succes afgerond.

Gelukswensen 

Premier Katrin Jakobsdottir van IJsland was de eerste die via Twitter haar gelukswensen overbracht. President en verwoed twitteraar Donald Trump feliciteerde de Thaise Navy Seals eveneens met hun succes: 'Allemaal bevrijd, geweldig gedaan!'

Veiligheidsmaatregelen

,,We weten niet zeker of dit een wonder, wetenschap of iets anders is’’, schrijven de marineduikers op Facebook. ,,Alle dertien Wilde Zwijnen zijn nu uit de grot.’’ Het nieuws over de redding van de jongens wordt in Thailand met grote vreugde ontvangen.

De Thaise premier kondigde vandaag aan dat er maatregelen zullen worden getroffen om de veiligheid te garanderen van toeristen die, na alle media-aandacht, de grot willen bezoeken.

,,In de toekomst zullen we de in- en uitgang van de grot in de gaten houden'', sprak Prayuth Chan-o-cha. ,,De grot is wereldberoemd geworden. We zullen verlichting in de gangen plaatsen en borden aanbrengen.''

Jacob Goldberg on Twitter

A Wild Boar is free from the cave 🐗 | @matthew_weaver 🎥 @veen_th #ThaiCaveRescue https://t.co/rme1F70787

Thai NavySEAL

ในระหว่างรอลุ้น กลัวแฟนเพจเครียด มาชมฝูงหมูป่า กันดีกว่า ทราบไหมครับ ว่าลูกหมูป่าที่เพิ่งเกิดใหม่ จะมีผิว สีขน เป็นลายๆ เมื่อโตขึ้นลายก็จะหายไปครับ หมูป่าจะขุดหากินรากไม้และพืชสมุนไพรในป่า...