Volledig scherm
De politie wist vanmorgen twee mannen aan te houden bij de grote anti-terreuractie in Berlijn. © EPA

Twee aanhoudingen bij anti-terreuractie Berlijn

Bij een grote anti-terreuractie in Berlijn zijn vanmorgen twee mannen opgepakt. Het zijn Turkse mannen van 41 en 43 jaar. Ze worden volgens de politie verdacht van het voorbereiden van geweldpleging in Syrië.

De mannen worden er ook van verdacht dat ze aan werving deden voor Islamitische Staat. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de mannen een aanslag in Duitsland voorbereidden.

Tijdens de actie zijn elf woningen doorzocht, onder meer in de wijken Moabit en Wedding.

De 41-jarige Ismet D. wordt ervan beschuldigd dat hij een islamitische groep in Berlijn leidt. Die zou vooral bestaan uit Turken en Russen. De groep zou bereid zijn om deel te nemen aan de jihad in Syrië.

Ook wordt de twee Turkse mannen verweten dat zij de strijd in Syrië financierden. Als er leden van de groep naar dat land afreisden, werden ze volgens de aanklacht door de mannen ondersteund. Ook betaalden ze vermoedelijk voor delen van de uitrusting, zoals nachtkijkers.

Onthoofden
Bij de grote anti-terreuractie in België zijn gisteren twee terroristen gedood. Ze waren van plan een hooggeplaatste politiefunctionaris te ontvoeren, te onthoofden en de beelden daarvan op internet te zetten, bevestigen bronnen rond het onderzoek.