Volledig scherm
Turkse strijders in het conflictgebied in Syrië. © AFP

Twee Belgische Syriëgangers ontsnapt uit Koerdische gevangenis

Er zijn twee Belgische mannelijke Syriëgangers ontsnapt uit een Koerdische gevangenis in het noorden van Syrië. 

Dat heeft OCAD-baas Paul Van Tigchelt in de Belgische Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen gezegd. Het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) in België zegt te weten dat ‘twee mannelijke Foreign Terrorist Fighters wisten te ontkomen uit een gevangenis in het noorden van Syrië’. 

Hij bevestigde ook de berichten dat drie Belgische vrouwen op vrije voeten zijn nadat het kamp Ain Issa in het noorden van Syrië is vrijgegeven. Zij zijn op pad met zes kinderen.

Voor de Belgische federaal procureur Frédéric Van Leeuw is de ‘ongecontroleerde terugkeer van Foreign Terrorist Fighters de nachtmerrie van de veiligheidsdiensten’. Van Tigchelt acht het echter ‘onwaarschijnlijk’ dat de ontsnapte Syriëgangers erin slagen om terug te keren naar Europa.

Voor zover nu bekend zijn er geen Nederlandse Syriëgangers ontsnapt. 

  1. Nederlandse stelletjes ontsnappen aan vulkaanramp: ‘Ze hebben echt geluk gehad’
    PREMIUM

    Nederland­se stelletjes ontsnappen aan vulkaan­ramp: ‘Ze hebben echt geluk gehad’

    Bij de dodelijke vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland zijn vandaag zes Nederlanders door het oog van de naald gekropen. De toeristen, onder wie twee stelletjes, stonden enkele uren voor de gigantische uitbarsting nog op de rand van de krater. ,,Ze hebben echt heel veel geluk gehad en zijn ontzettend geschrokken van wat er is gebeurd”, laat een woordvoerder van reisorganisatie Sawadee aan deze site weten.