Twee derde van Nederlanders kiest voor Biden als president VS
Bijna twee derde van de Nederlanders zou bij de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen op Joe Biden stemmen. Een op de vijf zou een kruisje zetten bij de zittende president Donald Trump. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen van ons kieskompas over beide Amerikaanse presidentskandidaten aan de hand van 26 stellingen.
De ‘Trump-meter’ is inmiddels door meer dan 125.000 mensen ingevuld. Heb jij de test nog niet gedaan? Bekijk dan bovenaan dit artikel hoeveel procent Trump of Biden jij bent.
Nederlanders zouden in meerderheid (64,7 procent) voor democraat Biden stemmen als zij op 3 november hun stem voor de nieuwe president zouden mogen uitbrengen. De republikeinse Trump moet het met 19,8 procent van de stemmen doen. 10,8 procent van de Nederlanders ziet liever een heel andere kandidaat zijn of haar intrek nemen in het Witte Huis. Maar liefst 84,5 procent van de respondenten vindt dat het de verkeerde kant opgaat met de Verenigde Staten.
Qua politieke voorkeur zouden vooral de PVV- (63,4 procent), FvD- (64,1 procent) en SGP-stemmers (57,5 procent) kiezen voor Trump. Biden is juist weer populair onder met name PvdA- (89,9 procent), D66- (86,2 procent) en GroenLinks-stemmers (85,5 procent).
Ouderen
Gesplitst naar leeftijd valt op dat vooral de jongere kiezer (18-34 jaar) zou kiezen voor Trump (26,5 procent). Biden kan onder die groep rekenen op 54 procent van de stemmen. Kijken we echter naar de groep 65+, dan valt op dat de steun voor Trump keldert. Slechts 13,8 procent van de oudere kiezer zou stemmen voor Trump, tegenover 74,9 procent voor Biden.
In de Verenigde Staten is eenzelfde beeld te zien. Veel oudere kiezers, die vier jaar geleden nog wel op Trump stemden, brengen nu hun stem uit op Biden. Een mogelijke verklaring is Trumps aanpak van het coronavirus, dat leidt tot veel zorgen onder met name kwetsbare oudere kiezers.
Corona
De twee presidentskandidaten staan lijnrecht tegenover elkaar rond vrijwel alle zaken, onder meer over de bestrijding van het virus. Een grote meerderheid (79,5 procent) van de Nederlandse respondenten vindt dat de VS de corona-epidemie (helemaal) niet goed aanpakt. Ruim de helft (56,9 procent) meent dat mondkapjes verplicht zouden moeten worden in het openbaar.
In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur voor het eerst meer dan 90.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Ohio, Michigan, North Carolina, Wisconsin en Pennsylvania, cruciale staten in de strijd om het presidentschap, behoren tot de gebieden die het hardst getroffen zijn door de heropleving van het virus.
Methodologische toelichting
Tussen 24 september en 26 oktober 2020 vulden 117.306 mensen de Trump-meter van het AD voor meer dan 90 procent in. Deze Trump-meter is op basis van een wetenschappelijke methodiek ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Kieskompas, in samenwerking met Belgische, Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers.
De Trump-meter werd via het AD verspreid en was voor iedereen toegankelijk. Om de resultaten van de Trump-meter representatief voor de Nederlandse bevolking te maken is er een weging uitgevoerd op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, provincie en stemgedrag. Om respondenten een gewicht toe te kunnen kennen, moeten al deze kenmerken bekend zijn. Dat is het geval bij 11.902 respondenten. Bovenstaande analyses zijn op hen uitgevoerd. De maximale foutenmarge op het volledige sample bedraag 1,8 procent.
Bekijk hier onze video’s over de Amerikaanse verkiezingen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
21
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
update | met video
Noorse politie onderzoekt terroristisch motief bij schietpartij gay nachtclub met 2 doden
De Noorse politie onderzoekt naar eigen zeggen een schietpartij bij een gay nachtclub in Oslo als een daad van terrorisme. Daarbij zijn twee mensen om het leven gekomen en negentien gewonden gevallen. Elf van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen en enkelen zijn er ernstig aan toe. -
Bestorming Capitool
Vijf Republikeinen wilden gratie van Trump, Sean Penn bij hoorzitting
Vijf Republikeinen uit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vroegen toenmalig president Donald Trump om gratie vanwege hun rol bij het plan om de verkiezingsresultaten van 2020 te veranderen. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een publieke hoorzitting van de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
met video
Vermist meisje (15) dood teruggevonden in Duitsland, verdachten zijn twee schoolgenoten
Een 15-jarig meisje dat sinds zondag vermist was in de Duitse stad Salzgitter is dood teruggevonden achter een supermarkt. De politie gaat ervan uit dat Anastasia (15) om het leven is gebracht door twee jongens van amper 13 en 14 jaar oud. De vermoedelijke daders zaten op dezelfde school als het slachtoffer en woonden in dezelfde wijk. Een derde tiener die getuige was van de moord, is door de politie vrijgelaten. -
PREMIUMvideo
‘Republikeins bloedbad’ op 3 november? Dit is de stand van zaken
Volgens de peilingen dreigt Donald Trump op 3 november ten onder te gaan. Maar dat was vier jaar geleden niet anders. Kan hij als underdog in de Amerikaanse verkiezingsstrijd opnieuw terugkomen? -
PREMIUMMet kaart
Dit gaan de Amerikaanse staten doen nu het abortusrecht is afgeschaft
Door het besluit van het hooggerechtshof is het voortaan aan de staten zelf om te bepalen of abortus mag. Compleet verboden is het niet, maar de verplichting die gold door Roe vs Wade - de eerdere zaak in het hooggerechtshof die het recht tot abortus afdwong in alle staten - bestaat niet meer. Wat kunnen we van de staten verwachten?