[]

Twee dode opvarenden gevonden op brandende olietanker

VideoChinese reddingswerkers hebben twee doden geborgen van de nog altijd in brand staande Iraanse olietanker Sanchi, die vorige week zaterdag na een botsing met een vrachtschip in brand vloog.

Volledig scherm
Bluswerkzaamheden bij olietanker Sanchi © AFP

Het is voor reddingswerkers vanwege de vele rook en een temperatuur aan boord van negentig graden nog altijd zeer moeilijk om op het stuurloze vaartuig te komen. De levenloze lichamen werden gevonden op het dek van de tanker, waar vier reddingslieden er in slaagden kortstondig aan boord te gaan. Ook lukte het hen  de zwarte doos van het schip te vinden.

Er worden nog dertig opvarenden vermist. het reddingsteam slaagde er niet in om de personeelsverblijven op het schip te bereiken. Naar verwachting bevinden zich daar de meeste vermisten. Eerder deze week werd het lichaam van een opvarende gevonden.

Wind

Op het schip blijven zich explosies voordoen. Dat maakt, in combinatie met de harde wind, het blussen lastig. Ook vrezen de Chinezen dat het schip in tweeën breekt en zinkt.

Als gevolg van de harde wind drijft het schip weg van de Chinese kust. Het zwaargehavende vaartuig bevindt zich nu in de zogenoemde exclusieve economische zone van Japan, liet een woordvoerder van de kustwacht gisteren weten. 

Milieuramp

Ondertussen wordt gevreesd voor een van de ergste milieurampen ooit op zee. ,,We zijn erg bezorgd over de gevolgen voor het zeeleven in het gebied'', meldde Greenpeace eerder deze week. Weglekkend condensaat gaat een chemische reactie aan met het zeewater, waardoor licht ontvlambaar gas ontstaat.

De 274 meter lange olietanker Sanchi was vanuit Iran op weg naar Zuid-Korea. Het schip vervoerde 136.000 ton aan condensaat, een zeer lichte vorm van aardolie. Dat staat ongeveer gelijk aan een miljoen vaten, die grofweg 50 miljoen euro waard zijn.

Volledig scherm
Bluswerkzaamheden bij olietanker Sanchi © REUTERS