Volledig scherm
Port-au-Prince in Haïti. © EPA

Twee doden bij gewelddadige betoging tegen regering Haïti

In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince zijn protesten tegen de regering uit de hand gelopen.  Betogers gooiden met stenen naar de politie, die op haar beurt traangas inzette, meldt de radiozender Metropole. Volgens het nieuwsagentschap HPN kwamen twee mensen bij de rellen om het leven. Ook raakten verschillende andere mensen gewond.

Volledig scherm
Port-au-Prince in Haïti. © AFP

De demonstranten wierpen barricades op en staken autobanden in brand. Twee gebouwen en twee politieauto’s gingen daarbij in vlammen op. Veel winkels en tankstations bleven gesloten uit angst voor plunderingen. Ook het reizen tussen sommige steden werd bemoeilijkt doordat demonstranten wegen blokkeerden met auto’s, stenen en andere grote voorwerpen.

De politie richtte barricades op in de buurt van het presidentiële paleis en vuurde traangas af om demonstranten weg te jagen. Volgens politiewoordvoerder Michael-Ange Jeunes vielen er twee doden en vier gewonden door geweerschoten. Wie de schoten afvuurde is niet bekend.  Ook raakte een politieagent gewond door een steen. Twaalf mensen werden opgepakt.

Volledig scherm
Port-au-Prince in Haïti. © AFP

Corruptie

Ook in de Haïtiaanse steden Jacmel, Cap-Haitien, Saint-Marc en Gonaives werden protestacties gehouden. Met de demonstraties eisen tegenstanders van het regime het vertrek van president Jovenel Moïse. Moïse wordt sinds zijn aantreden in februari 2017 zwaar bekritiseerd. De oppositie beticht hem van corruptie. Ook verwijt ze de regering dat die er niet in slaagt om de prijzen van basisgoederen onder controle te houden. 

Haïti is grotendeels afhankelijk van hulp uit het buitenland. Het land gaat gebukt onder corruptie en geweld. Voor veel mensen is er slechts een paar uur per dag elektriciteit beschikbaar.

Volledig scherm
Demonstranten lopen langs een brandend huis in Port-au-Prince in Haïti. © REUTERS
  1. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.