Volledig scherm
Een foto van de Capella genomen bij de start van The Vessel Race, gisterenavond © Facebook | Royal Belgian Sailing Club

Twee doden en 18-jarige vermist na zeilongeval Oostende

UpdateVoor de Belgische kust, ter hoogte van Oostende, is gisterochtend een Nederlands zeiljacht met zes opvarenden gekapseisd. Hierbij zouden jachtenbouwer Frans Maas (79) en bemanningslid Freddy Franssens (70) zijn omgekomen. De zoektocht naar een 18-jarige vermiste Nederlander is inmiddels gestaakt. Drie anderen zijn gered. Dat meldt het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum.

De 18-jarige Hannes Goedgebeur is nog steeds vermist. Belgische en Nederlandse hulpdiensten zochten tot ongeveer 21.30 uur 's avonds naar hem. Daarbij werd wel zijn broek gevonden, maar de jongen zelf niet. Naar verluidt wordt de zoekactie vandaag niet voortgezet.

Maas en Franssens zaten op het zeiljacht met Maas' kleinzoon en nog drie bemanningsleden. De zes deden met hun zeiljacht 'Capella' mee aan zeilwedstrijd 'The Light Vessel Race', een nachtelijke race waaraan zo'n 25 jachten deelnamen.

Het jacht kapseisde rond 8.30 uur, op zo'n 17 kilometer van de kust bij Oostende. Pas in de middag startten de hulpdiensten met zoeken, omdat er geen noodsignaal was uitgezonden. De hulpdiensten haalden 's middags de levenloze lichamen van Maas en Franssens uit het zeewater.

Baggerschip

Een baggerschip in de buurt wist drie andere bemanningsleden te redden, onder wie Andreas Zwanenburg, de 17-jarige kleinzoon van Maas. Samen met Zeeuws-Vlaming Robert Tan (53) en Belg Jannes Toussein (37) was de jongen op de romp van het zeiljacht geklommen. De drie zijn naar het Sint Jan ziekenhuis in Brugge gebracht.

Frans Maas kreeg internationale bekendheid toen hij midden jaren zeventig het zeiljachttype 'Standfast 30' ontwierp. Zijn ontwerpen worden tot op heden nog internationaal gebouwd. Maas is de huisontwerper van Zaadnoordijk Yachtbuilders/C-Yacht. Hij is daarnaast een vermaarde wedstrijdzeiler die vele prijzen won.