Volledig scherm
Het Israëlische leger en grenspolitie treden hard op tegen Palestijnse betogers. © REUTERS

Twee doden in Gaza na erkenning van Jeruzalem door Trump

Duizenden boze Palestijnen zijn vandaag de straat op gegaan om hun ongenoegen te uiten over het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als officiële hoofdstad van Israël. Bij de confrontatie met Israëlische troepen raakten tientallen mensen gewond. In Gaza vielen twee doden.

Volledig scherm
Een Palestijnse jongeman wordt weggevoerd door de Israëlische grenspolitie. © EPA
Volledig scherm
Palestijnse demonstranten steken de draak met de Amerikaanse president Trump. © EPA

De betogingen liepen op sommige plaatsen uit de hand, berichten Israëlische media. Palestijnen gooiden in Ramallah met stenen en benzinebommen naar veiligheidstroepen, die hard terugsloegen met traangas en rubberen kogels. Ook zou volgens sommige berichten op meerdere plaatsen met scherp zijn geschoten.

Bij de onlusten zouden Palestijnen om het leven zijn gekomen. Het Israëlische leger bevestigt dat er gericht is geschoten op twee betogers en dat zij geraakt zijn.

De rellen vonden plaats in Jeruzalem en de Palestijnse gebieden. De gezondheidsdienst in Gaza en hulporganisatie Rode Halvemaan spraken over zeker 109 gewonden, onder wie meerdere mensen met schotwonden. Israëlische media berichten over tientallen tot bijna honderd slachtoffers.

De Israëlische luchtafweer heeft vanavond een raket neergehaald die werd afgevuurd vanuit de Gazastrook, zo meldt de krant Haaretz. De raket is al de vierde die uit het gebied werd afgevuurd sinds woensdag. Onbekenden schoten er gisteren drie af op Israël. Als vergelding voor die lanceringen, heeft Israël twee doelen beschoten in Gaza.

Volledig scherm
Betogers verbranden een Amerikaanse vlag. © AFP
Volledig scherm
Palestijns protest bij de al-Aqsa moskee in Jeruzalem. © AP
Volledig scherm
Het besluit van Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël kan op het ongenoegen van de Palestijnen rekenen. © Photo News
  1. Journalist hoorde elke dag ‘wees voorzichtig want dit is Kenia’
    Over ons

    Journalist hoorde elke dag ‘wees voorzich­tig want dit is Kenia’

    Oud-topman Philips (69) verdwijnt tijdens ‘vechtscheiding’ in Kenia. Zo luidt de kop boven het artikel over de Nederlandse Tob Cohen dat op 2 augustus op deze site verschijnt. De verdwijningszaak, die een tragische climax zou krijgen en nog steeds niet is opgelost, houdt journalist Caspar Naber vrijwel dagelijks bezig en bracht hem zelfs naar Nairobi. Hoe pak je zo’n drama aan en wat doet het met je? We vroegen het hem.