Volledig scherm
Grote politie-actie in Parijs in de jacht op terroristen. © epa

Twee doden tijdens inval verdachten aanslag Parijs

Speciale eenheden van de Franse politie hebben woensdagmiddag in het noorden van Parijs, in Saint-Denis, een grote operatie tegen de verdachten van de aanslagen in Parijs afgerond. Daarbij zijn veel schoten gehoord. Er zijn twee doden gevallen en zeven mensen aangehouden. Of het brein achter de aanslagen van Parijs is gearresteerd, is nog onduidelijk.

Op ons liveblog is van minuut tot minuut te volgen hoe de actie verloopt.

Volgens persbureau Reuters wordt jacht gemaakt op een van de verdachten van de aanslagen in Parijs, afgelopen vrijdag. Het zou gaan om Abdelhamid Abaaoud, het brein achter aanslagen van vrijdag. Verslaggevers ter plaatse stellen dat de actie gericht is tegen een huis bij het Place Jean Jaurès en de politie zou te maken hebben met vijf verdachten. Omwonenden stellen ook explosies te hebben gehoord. Een van de terroristen, een vrouw, zou zich hebben opgeblazen. Een andere verdachte zou door scherpschutters van de politie zijn gedood. Scholen en colleges in Saint-Denis in het noorden van Parijs blijven voorlopig dicht.

Salah Abdeslam, die wordt gezien als een van de daders van de aanslagen, is ook nog altijd voortvluchtig.

Explosieven
De tweede nog in leven zijnde verdachte van de bloedige aanslagen in Parijs, waarop de jacht is geopend, is Mohamed K. Hij komt uit het Noord-Franse Roubaix en heeft mogelijk de explosieven en ontstekingsmechanismen voor de aanslagen in Parijs geleverd. Dat melden verschillende Belgische kranten woensdag.

Bij de aanslagen in Parijs kwamen vrijdagavond zeven verdachten om het leven. Minstens twee anderen vermoedelijke terroristen werden niet gedood. Behalve Salah Abdeslam, die nog altijd voortvluchtig is en internationaal wordt gezocht, gaat het om deze Mohamed K. Belgische veiligheidsdiensten zijn met man en macht naar hem op zoek. Hij wordt omschreven als ,,zeer gevaarlijk". Het vermoeden is dat hij voor en na de aanslagen contact zocht met Abdeslam.