Twee doden, veertien gewonden en dader is nog voortvluchtig

UpdateBij de schietpartij in Straatsburg zijn drie mensen omgekomen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cristophe Castaner gezegd. Nog twaalf mensen liggen gewond in het ziekenhuis, van wie er zes ernstig gewond zijn.  De schutter is nog voortvluchtig en autoriteiten gaan uit van een terroristische daad. Het dreigingsniveau in Frankrijk is opgetrokken tot het hoogste niveau.

De schutter zou volgens Franse media het vuur hebben geopend in de rue des Grandes-Arcades in het stadscentrum. Daar raakten twee mensen gewond. Daarna vluchtte de dader naar de Grand’Rue waar nog meer schoten werden gehoord. Na de schietpartij zou de vermoedelijke dader een taxichauffeur hebben verwond en beroofd, waarna hij er vandoor zou zijn gegaan met diens taxi. Dat zegt een politiebron aan persbureau Reuters.

Meerdere Franse media meldden ook dat er een schietpartij tussen de man en de politie aan de gang was, maar dat is volgens de politie niet het geval. De speciale anti-terreurdienst van de Franse justitie is inmiddels een onderzoek gestart. In het centrum zijn zo'n 300 agenten op de been.

Rond half vier ‘s nachts heeft de politie laten weten dat de lockdown die in de stad was uitgeroepen, officieel werd opgeheven. Wel is iedereen gevraagd waakzaam te blijven en de bevelen van de autoriteiten op te volgen. De politie zegt zich nu volop te concentreren op het traceren en arresteren van de vermoedelijke dader, die nog steeds voortvluchtig is.

Grenscontroles

De Franse premier Emmanuel Macron was enige tijd in Straatsburg, waar hij een crisisvergadering bijwoonde. Hij keerde daarna terug naar Parijs. De minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner kondigt verscherpte grenscontroles aan zolang de dader niet is gevonden. Ook worden de kerstmarkten nog beter beveiligd om copycats te voorkomen. Daarnaast komen er meer militairen op straat. 

De maatregelen zijn het gevolg van het optrekken van het dreigingsniveau, die nu op ‘urgence attentat’ staat: een noodtoestand als gevolg van een aanslag.

De kerstmarkt in Straatsburg is een van de grootste van Europa. Per jaar komen er twee miljoen mensen naartoe, uit binnen- en buitenland. De kerstmarkt was uit voorzorg al zwaar bewaakt. Auto’s mochten niet in de buurt komen en bezoekers moesten hun tassen laten controleren. De kerstmarkt in Straatsburg is vandaag zeker gesloten. De vlaggen in de stad zullen halfstok worden gehangen.

Premier Michel van België heeft op Twitter zijn medeleven betuigd: ,,Al mijn steun aan onze Franse vrienden, die nogmaals werden getroffen door gruwel en lafheid”, schreef de premier op Twitter. Premier Rutte heeft nog niet officieel gereageerd op de aanslag. 

Paniek op straat

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er voor zover bekend geen Nederlanders onder de slachtoffers. Peter van Dalen, Europarlementariër van de ChristenUnie/SGP, liep rond in de binnenstad van Straatsburg – waar het parlement een deel van de vergaderingen heeft – toen de paniek uitbrak. ,,De schoten heb ik zelf niet gehoord, maar ik zag wel mensen alle verschillende kanten op rennen. Opeens kwamen ook overal soldaten vandaan en in een half uur tijd heb ik wel zeven verschillende arrestatieteams rond zien rijden,” vertelde hij gisteravond, vlak na de schietpartij. Volgens Van Dalen geven soldaten alle mensen in de omgeving het advies ‘in dekking’ te blijven.

Volledig scherm
Een vrouw wordt naar de ambulance begeleid. © AFP
Volledig scherm
Hulpdiensten aan het werk in Straatsburg. © AFP

Zwaarbewapend

Van Dalen werd opgevangen in het hotel Maison Rouge, vlakbij de kerstmarkt in Straatsburg. ,,Ook bij de politiemensen – er staat nu een zwaarbewapende agent tegenover me – bemerken we veel onduidelijkheid. Niemand lijkt echt te weten wat er aan de hand is. Er gaan geruchten over twee dodelijke slachtoffers. Mijn vrouw, die net op een andere plek in de binnenstad liep toen de paniek uitbrak, meende dat er werd teruggeschoten toen de schietpartij begon. Maar dat kan ook de echo van het geluid tussen de gebouwen geweest zijn.’’ 

Ook het Europarlement was urenlang afgesloten. Niemand kan er in of uit. De vermoedelijke dader heeft Van Dalen niet gezien. ,,Maar het is natuurlijk wel veelzeggend dat dit net nu gebeurt, tijdens de kerstmarkt. Dat is hier in Straatsburg hét evenement van het jaar.’’ 

Rond 03.00 's nachts mochten parlementsleden het gebouw verlaten.

Terreuraanslagen

Frankrijk wordt de laatste jaren geteisterd door terreuraanslagen. In de zomer van 2016 reed een vrachtwagen in op de menigte tijdens een vuurwerkshow op een strandboulevard in Nice, 84 mensen kwamen daarbij om. In november 2015 werden in Parijs meer dan 130 mensen gedood bij een reeks aanslagen op onder meer het Bataclan-concertgebouw en andere locaties. In Parijs werden eerder dat jaar ook dodelijke aanslagen gepleegd op het satirische weekblad Charlie Hebdo en een joodse winkel.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
Militairen sturen bezoekers van de kerstmarkt naar binnen. © Peter van Dalen