Volledig scherm
© anp

Twee getuigen van moord op Belgische agent hebben zich gemeld

De twee getuigen van de moord op een Belgische politieagent in Spa hebben zich gemeld. Dat maakt de federale politie bekend. De twee zouden in de taxi hebben gezeten op het moment dat een derde persoon, een Nederlander, vanuit diezelfde taxi een agent doodschoot.

Drie Nederlanders kregen het gisteren aan de stok met de portiers van een café, waarop de kroegbaas de politie belde. Bij aankomst van een patrouillewagen, bevonden de drie zich al in een taxi. Toen een van de agenten de inzittenden wilde controleren, werd er vanuit de wagen geschoten. De 38-jarige agent Amaury Delrez werd in het hoofd geraakt en bezweek later aan zijn verwondingen.

De verdachten sloegen op de vlucht, maar de 36-jarige Ivo T. kon even later worden aangehouden in een bos vlakbij. Hij raakte gewond aan zijn buik, door een schot van de politie. Het is onduidelijk of deze Ivo T. ook de schutter is. De taxichauffeur kon geen beschrijving geven van degene die vanaf de achterbank schoot.

In slaap gevallen

Na zijn aanhouding gisteren was Ivo T. onvoldoende aanspreekbaar. ,,Zijn verhoor is gistermiddag afgebroken omdat er geen zinnig woord meer uit hem kwam en hij steeds in slaap viel. Vermoedelijk door een combinatie van de lange nacht zonder slaap en alcohol- en/of drugsgebruik", aldus een parketwoordvoerster. 

Het verhoor van T. is vanochtend hervat. Het parket wil ook zijn vader spreken, niet als verdachte maar als getuige. Hij was ook in Spa, vanwege de Formule 1-race. De andere verdachten zijn nog op de vlucht en worden gezocht.

Al snel werd duidelijk dat naast de drie verdachten ook nog twee andere mensen in de taxi aanwezig waren. Deze twee 'zeer belangrijke' getuigen waren een halfuur voor de schietpartij ingestapt en zaten nog steeds in deze taxi, samen met de drie daders. Ze hebben hoogstwaarschijnlijk niets met het incident te maken. De politie vermoedt echter dat zij alles hebben zien gebeuren en vroegen hen dus zich te melden. Dat gebeurde vandaag. 

Kijk hier naar de beelden uit Spa: