Volledig scherm
De parking van het AZ Sint-Jan in Brugge. © Google Street View

Twee honden zitten meer dan 5 uur opgesloten en sterven in snikhete auto

Drie honden moesten zaterdagavond bevrijd worden uit een snikhete en afgesloten auto op de parkeerplaats van het Sint-Jan-ziekenhuis in Brugge. Twee van hen hebben het uiteindelijk niet gehaald. De honden zaten in totaal 5,5 uur opgesloten.   De eigenaars, mensen uit Rochefort (provincie Namen), hadden hun auto nog voor het middaguur achtergelaten op de parkeerplaats.

De politie werd rond 17.30 uur opgeroepen door alerte voorbijgangers maar toen bleek een Berner sennenhond al in de wagen te zijn overleden door uitdroging. De politie schakelde meteen hulporganisatie Blauwe Kruis in en die deden een oproep naar een dierenarts. Intussen werd de autoruit van het voertuig ingeslagen en werden de honden bevrijd. 

Voor een Berner sennen kon geen hulp meer baten, de andere vocht op dat moment nog voor zijn leven. Een derde hond, een Lhasa apso (een veel kleiner ras uit Tibet) doorstond de hitte veel beter. Leden van het Blauwe Kruis begonnen onmiddellijk de oververhitte Berner sennen af te koelen met natte handdoeken en kregen een zak met ijs van het personeel van het ziekenhuis. Met de hond aan de airco in de auto en de Lhasa Apso op schoot reden ze naar de dierenarts. Om 18 uur gaf de dierenarts het dier liters water, een infuus en medicatie.

,,We hebben gevochten tot de laatste snik maar het mocht niet baten”, reageert het Blauwe Kruis verslagen. ,,Om 18.40 uur blies ook de Berner Sennen van amper 2 jaar oud zijn laatste adem uit. De andere hond was amper 6. Het is een regelrechte schande. Ons hart is gebroken.” De Lhasa Apso had kennelijk door dat zijn twee vrienden het leven lieten want ging nog afscheid nemen door aan hen te snuffelen en luid te blaffen.

De politie kon intussen achterhalen van wie de auto was.  De eigenaars uit Rochefort kregen een proces verbaal. Onderzoek bracht aan het licht dat ze nog voor het middaguur hun wagen hadden achtergelaten op de parkeerplaats. De Vlaamse Inspectiedienst voor Dierenwelzijn werd ingelicht.

Ook in Nederland worden honden nog steeds achter gelaten in auto's. Zo was er gisteren nog een viervoeter opgesloten in Zwijndrecht. De politie waarschuwt mensen via twitter dat de temperatuur in auto's snel kan oplopen. 

Politie24 on Twitter

Ook nu weer meldingen van hond in auto. Dit keer in Zwijndrecht.

LEES OOK:  VIDEO. Dierenarts sluit zich half uur op in snikhete wagen: “Laat je hond nooit zo achter"

Volledig scherm
Een Berner sennenhond (illustratiefoto). © wikimedia commons
Volledig scherm
Een Lhasa apso (illustratiefoto). © wikimedia commons
  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.