De parking van het AZ Sint-Jan in Brugge.
Volledig scherm
De parking van het AZ Sint-Jan in Brugge. © Google Street View

Twee honden zitten meer dan 5 uur opgesloten en sterven in snikhete auto

Drie honden moesten zaterdagavond bevrijd worden uit een snikhete en afgesloten auto op de parkeerplaats van het Sint-Jan-ziekenhuis in Brugge. Twee van hen hebben het uiteindelijk niet gehaald. De honden zaten in totaal 5,5 uur opgesloten.   De eigenaars, mensen uit Rochefort (provincie Namen), hadden hun auto nog voor het middaguur achtergelaten op de parkeerplaats.

De politie werd rond 17.30 uur opgeroepen door alerte voorbijgangers maar toen bleek een Berner sennenhond al in de wagen te zijn overleden door uitdroging. De politie schakelde meteen hulporganisatie Blauwe Kruis in en die deden een oproep naar een dierenarts. Intussen werd de autoruit van het voertuig ingeslagen en werden de honden bevrijd. 

Voor een Berner sennen kon geen hulp meer baten, de andere vocht op dat moment nog voor zijn leven. Een derde hond, een Lhasa apso (een veel kleiner ras uit Tibet) doorstond de hitte veel beter. Leden van het Blauwe Kruis begonnen onmiddellijk de oververhitte Berner sennen af te koelen met natte handdoeken en kregen een zak met ijs van het personeel van het ziekenhuis. Met de hond aan de airco in de auto en de Lhasa Apso op schoot reden ze naar de dierenarts. Om 18 uur gaf de dierenarts het dier liters water, een infuus en medicatie.

,,We hebben gevochten tot de laatste snik maar het mocht niet baten”, reageert het Blauwe Kruis verslagen. ,,Om 18.40 uur blies ook de Berner Sennen van amper 2 jaar oud zijn laatste adem uit. De andere hond was amper 6. Het is een regelrechte schande. Ons hart is gebroken.” De Lhasa Apso had kennelijk door dat zijn twee vrienden het leven lieten want ging nog afscheid nemen door aan hen te snuffelen en luid te blaffen.

De politie kon intussen achterhalen van wie de auto was.  De eigenaars uit Rochefort kregen een proces verbaal. Onderzoek bracht aan het licht dat ze nog voor het middaguur hun wagen hadden achtergelaten op de parkeerplaats. De Vlaamse Inspectiedienst voor Dierenwelzijn werd ingelicht.

Ook in Nederland worden honden nog steeds achter gelaten in auto's. Zo was er gisteren nog een viervoeter opgesloten in Zwijndrecht. De politie waarschuwt mensen via twitter dat de temperatuur in auto's snel kan oplopen. 

Politie24 on Twitter

Ook nu weer meldingen van hond in auto. Dit keer in Zwijndrecht.

LEES OOK:  VIDEO. Dierenarts sluit zich half uur op in snikhete wagen: “Laat je hond nooit zo achter"

Een Berner sennenhond (illustratiefoto).
Volledig scherm
Een Berner sennenhond (illustratiefoto). © wikimedia commons
Een Lhasa apso (illustratiefoto).
Volledig scherm
Een Lhasa apso (illustratiefoto). © wikimedia commons
  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.