Volledig scherm
Moslimgeestelijke Fethullah Gülen © AFP

Twee keer levenslang geëist tegen geestelijke Gülen

UpdateDe invloedrijke moslimgeestelijke Fethullah Gülen heeft twee keer levenslang en nog eens 1900 jaar extra cel tegen zich horen eisen.

Volgens Turkije is Gülen het brein achter de mislukte coup van 15 en 16 juli, maar de geestelijke ontkent die beschuldiging. Het Turkse Openbaar Ministerie wil Gülen achter de tralies zien voor financiële delicten. Dat meldt de Turkse krant Hürriyet.

Gülen, die al jaren in de Verenigde Staten woont, staat bij verstek terecht voor het wegsluizen van in Turkije ingezameld geld naar de VS. Het gaat om een onderzoek uit september 2015 naar de financiële activiteiten van de Gülen-beweging. Hij zou nepbedrijven als dekmantel hebben gebruikt. 

Meerdere zaken 
Gülen staat ook al terecht voor pogingen de regering ten val te brengen, het leiderschap van een terreurorganisatie en het aanvoeren van een gewapende groep. Ook daarvoor kan hij levenslang krijgen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken sprak vandaag met zijn ambtsgenoot John Kerry van de Verenigde Staten en daarbij kwam ook de mislukte coup aan de orde. Het is niet bekend wat in het gesprek is gezegd. Turkije wil graag dat de VS Gülen uitleveren, maar onderhandelingen hierover waren eerder deze week mislukt. 

,,De enige manier om onze relatie met de VS te verbeteren is de uitlevering van Gülen'', zei Yildirim. ,,Daarbij is geen ruimte voor onderhandeling.'' Turkije deed op 20 juli een verzoek tot uitlevering van Gülen, die in ballingschap in de VS woont. De Amerikaanse regering verlangt echter harde bewijzen van de betrokkenheid van Gülen bij de mislukte staatsgreep. Pas daarna wil het land de uitleveringsprocedure starten.