Volledig scherm
Bloemen op de plek waar Lyra McKee om het leven kwam. © REUTERS

Twee verdachten opgepakt na dood journaliste bij rellen in Noord-Ierland

De Noord-Ierse politie heeft twee mannen, van 18 en 19 jaar oud, aangehouden in verband met de dood van de 29-jarige journaliste Lyra McKee. De vrouw kwam vrijdag om het leven bij onlusten in de Noord-Ierse stad Londonderry.

Volledig scherm
Lyra McKee. © AP

In de stad braken zware rellen uit na enkele invallen van de politie in woningen.  Bij de onlusten werd de politie beschoten en bekogeld met tientallen brandbommen, stenen en flessen. Ook werden enkele voertuigen in brand gestoken.

De politie maakte gisteren video-opnamen openbaar van een gemaskerde schutter bij de onlusten in Londonderry, die kogels afvuurde op politievoertuigen en toeschouwers. De doodgeschoten McKee zou naast een politiewagen hebben gestaan. De politie beschouwt de fatale schietpartij als een terroristisch incident.

Het vermoeden bestaat dat extremisten van de Real Irish Republican Army (Echte Ierse Republikeinse Leger) achter het dodelijke geweld zitten. De spanningen zijn toegenomen in de aanloop naar Pasen. Dan herdenken republikeinen de Paasopstand van 1916 tegen de Britse heerschappij in Ierland.

De Ierse premier Leo Varadkar zei in een reactie bedroefd te zijn over de gebeurtenissen. ,,We zullen niet toestaan dat degenen die geweld, vrees en haat propageren ons terugbrengen naar het verleden.’’ Tijdens een wake voor McKee zei haar partner dat haar ‘prachtige toekomst is uitgewist door een barbaarse daad’.

Volledig scherm
Agenten in de straten van Londonderry zoeken naar sporen. © REUTERS
  1. Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentaliteit’ Macron
    Crisis Amazone

    Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentali­teit’ Macron

    De spanningen tussen Brazilië en de internationale gemeenschap over de branden in de Amazone lopen verder op. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde donderdagavond fel op zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die de situatie komend weekend op de G7-top in Biarritz aan de orde wil brengen. ,,Zaken over de Amazone bespreken zonder de landen uit de regio daarbij, roept een koloniale mentaliteit op die in de 21ste eeuw misplaatst is’’, aldus Bolsonaro.