Volledig scherm
© anp

Twee verdachten schuldig aan moord op Visser en Severein

Twee van de drie verdachten van de moord op de Nederlandse volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severijn in Spanje zijn volgens een volksjury schuldig aan dubbele moord. Een derde verdachte en een medeplichtige zijn vrijgesproken voor moord.

Volledig scherm
Juan Cenca © afp

Hoofdverdachte Juan Cuenca en zijn Roemeense handlanger Valentin Ion werden door de jury beide schuldig bevonden. De jury achtte bewezen dat het tweetal direct de hand had in de dood van de volleybalster en haar partner. 

Constantín Stan, die als derde hoofdverdachte werd gezien, is vrijgesproken, aangezien hij op het tijdstip van de moord zijn roes lag uit te slapen in het huis waar de moorden werden gepleegd. Ook Serafin de Alba, de eigenaar van de boomgaard waar de lichamen werden verborgen, werd niet schuldig bevonden. Tegen die laatste was drie jaar cel geëist.

Onbegrijpelijk
De vrijspraak van Stan leidde tot ophef in de rechtszaal. De familie van Visser reageerde onthutst op het oordeel. De nabestaanden grepen met verbazing naar het hoofd toen ze de uitspraak hoorden. ,,Alhoewel we zijn overtuigd van de zorgvuldigheid waarmee de Spaanse autoriteiten het proces hebben gevoerd, vinden we het volstrekt onbegrijpelijk en uiterst teleurstellend dat Constantin S. niet schuldig is bevonden aan de voornaamste aan hem ten laste gelegde feiten, maar slechts aan verhulling, en dat Serafin de A. geheel is vrijgesproken'', stellen de families in een schriftelijke verklaring.

,,We verwachten dan ook dat, mede in het licht van alle door het OM aangevoerde bewijsstukken dat de officier van justitie in hoger beroep zal gaan. De families vertrouwen op een goede uitspraak van de rechter aangaande de strafmaat voor de verdachten die wel aan de ten laste gelegde feiten schuldig zijn bevonden.''

Eis
Ook het Openbaar Ministerie verklaarde na afloop verrast te zijn door het vonnis. ,,Echt iets voor een juryrechtbank, het is onvoorspelbaar'', aldus aanklager Verónica Celdrán. Het OM eist voor beide verdachten een celstraf van 17 jaar. Stan zou volgens het OM veroordeeld moeten worden tot 5 maanden cel vanwege medeplichtigheid. Hij heeft dit al uitgezeten.

Nu de jury twee verdachten schuldig heeft verklaard, moet de rechtbank de straf gaan bepalen. De voorzitter van de rechtbank, rechter Enrique Domínguez, gaat de komende dagen het vonnis opstellen.

Schuld
Visser en Severein werden op zeer gewelddadige wijze vermoord in een afgelegen vakantiewoning bij Murcia. Volgens Cuenca waren de twee Nederlanders naar Spanje gereisd om te praten over de schuld die de eigenaar van de volleybalclub bij Severein had.

De Nederlanders zijn met grote kracht geslagen met een zwaar stomp voorwerp. Deskundigen hebben geen tekenen van verzet gevonden. Daaruit concluderen zij dat de slachtoffers zich niet konden verdedigen, omdat zij werden vastgehouden of van achteren werden aangevallen.

Conflict
Juan Cuenca was onder meer manager bij de volleybalclub club CAV Murcia 2005, waar Visser enkele jaren speelde. Hij zou een conflict met het Nederlandse stel hebben gehad. De volleybalclub ging in 2011 ten onder en liet grote schulden achter, onder meer aan Visser.

Visser claimde een loonachterstand van 60.000 euro bij de volleybalclub Murcia 2005. Severein was in zaken gegaan met Cuenca: ze wilden samen een marmergroeve exploiteren. De Noord-Hollander was echter niet blij met het werk van de Spanjaard en wil zijn investering terug.

Bekentenis
Cuenca heeft voor de rechtbank bekend dat hij het misdrijf heeft beraamd en dat hij Ion en Stan daarvoor heeft ingehuurd. Ion heeft ook bekend. Spaanse media spreken van een van de wreedste misdaden van de afgelopen decennia. De stoffelijke resten werden in zakken gedaan en in een boomgaard circa 15 kilometer oostelijker begraven.