Volledig scherm
© afp

Tweede partij van Vlaanderen is de eigenlijke winnaar

In België werd ook gestemd op het parlement. De N-VA van de Antwerpse burgemeester Bart de Wever heeft in Vlaanderen gewonnen met 31,5 procent. Zijn grote tegenpool Di Rupo heeft in Wallonië met zijn PS gewonnen met 29 procent van de stemmen. Dat is vergelijkbaar met vier jaar geleden. Toen duurde de formatie 1,5 jaar: een wereldrecord. De tweede CD&V partij zal daarom broodnodig zijn om een coalitie te vormen met óf N-VA óf PS.

In het vorige kabinet belandde de N-VA in de oppositie. Grote kans dat de twee kemphanen dit keer weer geen coalitie zullen kunnen vormen. Gebaseerd op die ervaring is volgens de website van de Belgische krant HLN Kris Peeters van de CD&V de grote winnaar. Zijn partij werd tweede in Vlaanderen, maar heeft de meeste zekerheid om in de coalitie te komen.

Het extreem-rechtse Vlaams Belang is de grote verliezer dit keer. Hun harde strategie lijkt niet meer te werken. Vlaams Belang-kopstuk Tanguy Veys is uitzonderlijk openhartig in de krant van West Vlaanderen. "De kiezer heeft heel hard geoordeeld. We moeten verjongen. Bovendien moeten we besluiten dat provocatie en harde taal niet meer aanslaat, dat moet weg." Wel zegt hij dat hij zijn programma niet zal aanpassen. "Ik blijf 100 procent achter onze ideeën staan." 

Veel oud Vlaams Belang-kiezers zijn weggelopen bij hun oude partij en hebben dit jaar op de N-VA gestemd.

  1. BBC-kijkers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oetan tegen graafmachine
    video

    BBC-kij­kers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oe­tan tegen graafmachi­ne

    Televisiekijkers zagen gisteravond de nieuwe documentaire van Sir David Attenborough, Climate Change: The Facts. De bekende maker van wildlifedocumentaires luidt daarin de noodklok. Het gaat veel beroerder met onze planeet dan we denken. Eén beeld - een al wat ouder ingepast fragment - bleef de vele kijkers duidelijk bij: die van de orang-oetan, zittend op een boom, vechtend tegen een graafmachine die zijn leefomgeving bedreigt.