Volledig scherm
Melania Trump. © afp

Twijfels over immigratie Melania Trump na naaktfoto's

Er is onduidelijkheid ontstaan over de immigratiestatus van Melania Trump in de jaren negentig. De Sloveense vrouw van presidentskandidaat Donald Trump beweerde altijd dat ze in 1996 in Amerika ging werken, maar eerder deze week gepubliceerde naaktfoto's laten zien dat ze al een jaar eerder modellenwerk deed in New York.

Volgens politieke nieuwssite Politico is niet duidelijk of Melania Trump de immigratiepapieren had om legaal te werken in 1995. Daarbij beweerde de vrouw van de Republikeinse kandidaat in eerdere interviews dat ze rond die tijd vaak heen en weer moest reizen tussen haar geboorteland Slovenië en de Verenigde Staten vanwege haar verblijfsstatus. Volgens Amerikaanse media is dat vreemd voor iemand die een werkvergunning heeft. In een reactie op de berichten verklaart Melania Trump dat ze nooit immigratiewetten heeft overtreden.

De vraagtekens blijven vraagtekens want het campagneteam van Donald Trump wil geen officiële papieren uit die tijd overhandigen. Melania Trump legt ook niet uit hoe haar status precies was. The Washington Post heeft aan de Trumps gevraagd of het werk als naaktmodel onbetaald was, een gebruikelijke gang van zaken voor beginnende modellen die zich willen profileren. Dan zouden de werkzaamheden niet illegaal zijn geweest. Politico schrijft dat eventuele onjuiste verklaringen aan immigratiediensten zelfs nu als strafbaar aangemerkt kunnen worden.

Gedoe

Het onderwerp ligt gevoelig omdat één van Trumps belangrijkste campagnethema's immigratie is. Hij is fel gekant tegen de komst van Mexicaanse immigranten en moslim-immigranten en wil de aanvraag van werkvisa aan banden leggen. Inmiddels is Melania Trump sinds 2006 Amerikaans staatsburger door haar huwelijk met Donald Trump. The New York Post publiceerde begin deze week naaktfoto's van een 25 -jarige Melania Trump. De campagne van Donald Trump reageerde geamuseerd op deze 'kunstzinnigheid van het menselijk lichaam'.

De afgelopen weken is er vaker gedoe geweest over de mogelijke nieuwe first lady. Twee weken geleden plagieerde ze delen van een toespraak van Michelle Obama. Vorige week haalde Melania Trump haar persoonlijke website offline nadat bleek dat onterecht stond dat ze was afgestudeerd aan de universiteit.