Volledig scherm
Saturnus © Shutterstock

Twintig nieuwe manen ontdekt rond planeet Saturnus

Wetenschappers hebben twintig nieuwe manen ontdekt die in een baan rond de planeet Saturnus draaien. Het totaal aantal manen van de planeet (gerekend vanaf de zon de zesde) komt daarmee uit op precies 82. Daarmee breekt Saturnus het record van Jupiter, die voor zover bekend 79 manen heeft. Van de twintig getraceerde Saturnusmanen draaien er drie met de planeet mee. De zeventien andere nieuwelingen gaan tegen de ‘stroom’ in. 

Volledig scherm
De nieuwe en al eerder ontdekte manen © Carnegie Institution for Science

De ontdekking is gisteren bekendgemaakt door het Carnegie Instituut voor Wetenschap in de Verenigde Staten. De twintig nieuwe manen zijn allemaal zo’n 5 kilometer in doorsnee. Saturnus zelf heeft doorsnee van 58.232 kilometer. Twee van de twintig nieuwe manen staan redelijk dicht bij Saturnus. Ze doen ongeveer twee jaar over een rondje rond de planeet. De andere manen hebben meer dan drie jaar nodig voor een complete omloop. Een ervan is de verste maan van Saturnus die ooit is ontdekt. 

Mogelijk maakten sommige nieuw ontdekte manen deel uit van drie grotere hemellichamen die in stukken uiteen zijn gevallen en zijn ‘gevangen’ door de zwaartekracht of andere energievelden van en rond Saturnus. Deze grotere objecten zijn waarschijnlijk verpletterd door botsingen tussen verschillende manen of externe objecten zoals passerende kometen of asteroïden. Hoe dan ook kunnen de manen, zo verwachten de experts, iets meer vertellen over het verleden van Saturnus en de directe omgeving.

De nieuw ontdekte manen hebben nog geen naam. Daarvoor vragen de onderzoekers het publiek om hulp. Ze moeten te maken hebben met Noordse, Gallische of Inuit-mythes, net als andere manen van Saturnus. Jupiter en Saturnus hebben verreweg de meeste manen in ons zonnestelsel. Uranus heeft er 27, Neptunus veertien, Mars twee en de aarde één. 

De twintig manen zijn ontdekt met behulp van de gigantische Subaru-telescoop op Maunakea (Hawaï). 

Volledig scherm
Saturnus is de zesde planeet vanaf de zon. © Wikipedia
 1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.
 2. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.