Volledig scherm
Alex Jones © AP

Twitter doet complotdenker Alex Jones permanent in de ban

Twitter heeft besloten om de zeer omstreden Amerikaanse complotdenker Alex Jones helemaal te weren van het platform en van Periscope. Dat besluit hangt samen met overtredingen van de gedragscode. Jones kreeg al eens een schorsing van zeven dagen wegens het aanzetten van geweld tegen journalisten. Eerder gooiden Facebook, Spotify, Apple, Pinterest, Vimeo en YouTube de man al van hun kanalen.

Alex Jones is zeer omstreden. Zo belaagt hij al tijden de nabestaanden van de schietpartij op de Sandy Hook basisschool. Volgens Jones was die schietpartij een opzetje van de overheid om strengere wapenwetgeving af te dwingen en waren de slachtoffers 'crisisacteurs'. Er zou niemand zijn gedood of gewond zijn geraakt.

Belaging

Door de verbale aanvallen van Jones werden nabestaanden van de schietpartij bedreigd door zijn aanhangers. Onlangs dreigde Jones zelfs om adressen van de nabestaanden openbaar te maken. Twee ouders van doodgeschoten kinderen zijn inmiddels al zeven keer verhuisd door de belaging van Jones en zijn volgelingen.

Er lopen inmiddels meerdere rechtszaken tegen Jones. De man komt vrijwel dagelijks op hysterische toon met de meest idiote en aantoonbaar onware beweringen op zijn eigen radiokanaal. Zo beweert hij onder meer dat de Amerikaanse staat stiekem hormonen aan vruchtensap toevoegt met de bedoeling meer jongens homo te laten worden. Ook beweert hij dat een karakter in Sesamstraat, Julia, is ontworpen 'om door vaccinaties veroorzaakt autisme te normaliseren'.

Social mediabedrijven treden steeds vaker op tegen mensen die zich misdragen. Zo werd het YouTube-kanaal van de Nederlandse complotdenker Micha Kat op zwart gezet na klachten van meerdere mensen over beledigende, lasterende, pestende en schadelijke inhoud.

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.