Volledig scherm

'UFO Roswell was Russisch spionagevliegtuig'

Het neerstorten van een schotel-achtig object in Roswell in 1947, bracht wereldwijd de speculatie op gang dat de aarde sindsdien bezocht wordt door bezoekers vanuit de verre ruimte.

Volledig scherm
Kaart van Area 51.

'Dat de aarde bezoek uit de ruimte krijgt zou best kunnen, maar het incident in Roswell was het neerstorten van een Russisch spionagevliegtuig,' zegt Annie Jacobsen naar aanleiding van publicatie van haar boek: 'Area 51: An Uncensored History of America's Top Secret Military Base' op de website van de Amerikaanse zender Fox News.

Jacobsen interviewde voor het boek ruim 70 (ex-) medewerkers en mensen die zijdelings betrokken waren op het meest geheimzinnige stukje aarde: De Amerikaanse militaire basis in de woestijn van Nevada, beter bekend als Area 51. Het officiële bestaan van Area 51 wordt nog altijd door de Amerikaanse overheid ontkend. Jacobsen belooft in haar boek een exclusief inkijkje over 'wat er echt gebeurde op de basis.'

Spionagevliegtuigen
In Area 51 werden bijna alle Amerikaanse geheime defensieprojecten ontwikkeld en getest, waaronder nucleaire wapens, nieuwe rakettechnologie en de belangrijkste nieuwe spionagevliegtuigen zoals de U2 en de F-117.

Dat blijkt uit gedeclassificeerde CIA-documenten die Jacobsen de afgelopen jaren bestudeerde en waarop veel van haar boek gebaseerd is. Van het verbergen van UFO's die op Aarde zijn neergestort is volgens de schrijfster geen sprake.

Samenzweringen
Die gebeurtenissen zijn volgens de auteur iets minder spectaculair dan menig gelover in samenzweringstheorieën ons wil doen geloven, maar achter de schermen hadden op de basis wel een aantal opmerklijke gebeurtenissen plaats.

Zo nam de CIA in de loop van de jaren '70 het gezag op de basis over van de Amerikaanse luchtmacht. Die geheime dienst besloot de nadruk te leggen op de ontwikkeling van kleine onbemande spionagevlieg- en -voertuigen, zoals de drones, die nu veelvuldig worden ingezet in de 'War on terror'.

'Over wat er vandaag de dag gaande is op de basis, moeten we in het duister tasten, dat is uiteraard 'top-secret' en zal wellicht over 30 tot 40 jaar naar buiten komen,' aldus Jacobsen.

Volledig scherm
Krant in Roswell die in 1947 het nieuws van de neergestorte schotel bracht.