Volledig scherm
Kenianen protesteren tegen de omstreden anti-homowet in Uganda. © AP

Uganda vervolgt Belgische man niet voor homoseks

Een Belg die eind januari was opgepakt in Uganda op beschuldiging van homoseksuele handelingen wordt niet vervolgd. Uganda heeft de zaak geseponeerd, zo maakte de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vandaag bekend.

De Belg Steven Dhont was geen toerist en verbleef al langer in Uganda. De man en zijn Keniaanse partner werden opgepakt in zijn huis in de hoofdstad Kampala. Ze kwamen op borgtocht vrij. Maar het paspoort van de Belg was in beslag genomen. Dat heeft de Belg nu terug, volgens Reynders. 'Hij kan nu het land verlaten als hij dat wil.'

Reynders toonde zich tevreden met de afloop. 'Deze zaak heeft aangetoond dat de vrijheid van seksuele geaardheid helaas nog altijd geen verworven recht is in grote delen van de wereld. ' Uganda staat bekend als homofoob en homoseksualiteit is er strafbaar.

  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.