Uit handen taliban bevrijde vader: Ze vermoordden mijn dochtertje en verkrachtten mijn vrouw

videoHet Amerikaans-Canadese gezin dat in 2012 in Afghanistan werd ontvoerd, is weer thuis. Joshua Boyle, Caitlan Coleman en hun drie kinderen zijn veilig via Londen in Canada aangekomen, meldt de Canadese regering. Het Pakistaanse leger maakte eerder deze week bekend het gezin te hebben bevrijd uit handen van ‘terroristen’, na van de Amerikanen te hebben gehoord dat de gijzelaars naar Pakistan waren gebracht.

Het echtpaar verdween vijf jaar geleden tijdens het backpacken in Afghanistan. Ze vielen vermoedelijk in handen van het zogeheten Haqqani-netwerk, dat banden heeft met de taliban. Coleman was op dat moment zwanger. De kinderen werden allemaal in gevangenschap geboren.

De kidnappers vermoordden een dochtertje van het gezin en verkrachtten Coleman. Boyle: ,,De stupiditeit en het kwaad van het Haqqani-netwerk in het ontvoeren van een pelgrim valt in het niet bij de stupiditeit en het kwaad in het toestaan van de moord op mijn dochtertje. En door de stupiditeit en het kwaad in de verkrachting van mijn vrouw, niet als een daad van één bewaker, maar met de hulp van de kapitein en onder toezicht van de commandant.”

Boyle vervolgde bij aankomst in Toronto: ,,Het is natuurlijk van het grootste belang voor mijn gezin dat we een veilig onderkomen kunnen vinden waar onze kinderen die het hebben overleefd, zich thuisvoelen”. Hij zag er uitgeput uit, maar sprak met kalme stem. Coleman was niet aanwezig bij de korte persverklaring, waar geen vragen konden worden gesteld.

Quote

Het is natuurlijk van het grootste belang voor mijn gezin dat we een veilig onderkomen kunnen vinden waar onze kinderen die het hebben overleefd, zich thuisvoe­len

Volledig scherm
Boyle met zoontje Jonah. © AP

Onderzoek

Quote

Als God dat wil, komt deze reeks stommitei­ten op het graf van het Haqqani-net­werk te staan

Boyle zei ook dat de taliban, die hij aanduidde met hun officiële naam, het Islamitisch Emiraat van Afghanistan, vorig jaar een onderzoek hebben ingesteld en hebben geconstateerd dat de misdaden tegen zijn gezin inderdaad zijn gepleegd door Haqqani-leden. Hij riep hen op de daders te straffen. ,,Als God dat wil, komt deze reeks stommiteiten op het graf van het Haqqani-netwerk te staan.”

Over de ontvoering en de reden waarom het koppel in 2012 naar de afgelegen gebieden van Afghanistan was getrokken, bestaat veel onduidelijkheid. In Afghanistan wilde hij naar eigen zeggen ,,de burgers helpen in de meest afgelegen talibangebieden, waar geen enkele ngo, ontwikkelingswerker of regering komt.”

Boyle was ooit getrouwd met de zus van een Canadese islamistische strijder die tien jaar gevangen heeft gezeten in Guantanamo nadat hij door het Amerikaanse leger gevangen was genomen in Afghanistan. Ook de Verenigde Staten plaatsen vraagtekens bij Boyles verleden, maar zeggen dat hem niets ten laste wordt gelegd.

Volledig scherm
Caitlan Coleman en Joshua Boyle met hun kinderen. © AFP