Uit Saoedi-Arabië gevluchte Rahaf: Ik werd behandeld als een slaaf

VIDEODe 18-jarige Saoedische Rahaf Mohammed al-Qunun, die zich in een Thaise hotelkamer verschanste om aan haar islamitische familie te ontkomen, heeft vanuit Canada een aantal interviews gegeven. Daarin vertelt ze dat ze in Saoedi-Arabië het leven van een slaaf leidde, werd opgesloten en feitelijk niets meer te verliezen had.

De jonge vrouw ontsnapte vorige week aan haar familie tijdens een vakantie in Koeweit. Ze zou proberen onder een gedwongen huwelijk uit te komen en zwoer naar eigen zeggen de islam af. Ze nam de wijk naar Australië om daar asiel aan te vragen, maar strandde in Bangkok.

Rahaf, dochter van een invloedrijke Saoedische bestuurder, beschikte niet over de juiste papieren en de Thaise autoriteiten dreigden haar terug te sturen naar Saoedi-Arabië. Daarop sloot al-Qunun zichzelf op in een hotelkamer en stuurde via Twitter een wanhoopskreet de wereld in.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Rahaf hoopt in Canada in vrijheid een nieuw leven op te kunnen bouwen. © AP

Bedreigd met de dood

,,Ik ben Rahaf. Mijn vliegtuig is zonder mij vertrokken. Ik zit nog steeds in het hotel. Ik heb dringend hulp nodig van welk land dan ook en ik wil asiel aanvragen.’’ Tegen de pers vertelde ze dat ze stelselmatig werd mishandeld voor haar ‘te westerse’ opvattingen en werd bedreigd met de dood.

Thailand liet al snel weten dat Rahaf niet zou worden teruggestuurd en na bezoek van vluchtelingenorganisatie UNHCR kreeg de Saoedische een tijdelijke verblijfsvergunning. Australië was bereid al-Qunun een visum te bieden, maar uiteindelijk kon Canada haar welkom heten.

Lees verder onder foto

Volledig scherm
Met alleen een telefoon in haar bezit verschanste Rahaf zich in een hotelkamer. © REUTERS

Maandenlang opgesloten

Volledig scherm
Na bezoek van de UNHCR kreeg Rahaf een tijdelijke verblijfsvergunning in Thailand. © AFP

Tegen de Canadese zender CBC herhaalt Rahaf nu dat ze wilde ontsnappen aan het geweld van haar familie. ,,Ik zat ooit zes maanden opgesloten, omdat ik mijn haar had laten knippen’’, zegt ze. Haar moeder en broer gebruikten lichamelijk en verbaal geweld tegen haar.

Ze wilde ook ontkomen aan het verstikkende beleid jegens vrouwen in Saoedi-Arabië. ,,Het leven van Saoedische vrouwen is als dat van slaven’’, aldus de jonge vrouw, voor wie zelfmoord het laatste redmiddel leek. ,,Mijn vlucht was het risico waard, ik had niets te verliezen.’’

Rahaf: ,,Mijn grootste angst was dat ik zou verdwijnen, als ze me zouden terugvinden.’’ Sinds haar aankomst in Canada heeft haar familie haar in een berichtje laten weten dat ze haar hebben verstoten. Reden voor de jonge vrouw om afstand te nemen van haar familienaam.

De tiener wil voortaan als Rahaf Mohammed door het leven gaan. Ze is van plan om Engels te leren en werk te zoeken. ,,Nu ik al die liefde hier voel, heb ik het gevoel herboren te zijn’’, zegt ze. Rahaf spreekt de hoop uit dat haar verhaal andere vrouwen in Saoedi-Arabië steun geeft. ,,Ik hoop dat het andere vrouwen helpt om dapper en vrij te zijn.’’

Quote

Mijn vlucht was het risico waard, ik had niets te verliezen

Rahaf Mohammed al-Qunun
Volledig scherm
Lachend komt Rahaf aan op het vliegveld van Toronto in Canada. © AFP
  1. Vrees voor dertien doden Nieuw-Zeeland, vermiste Nederlander (66) weer terecht

    Vrees voor dertien doden Nieuw-Zee­land, vermiste Nederlan­der (66) weer terecht

    Acht mensen worden nog vermist na de uitbarsting van de vulkaan op het Nieuw-Zeelandse eiland White Island. Van de 47 mensen die op het eiland waren, zijn vijf mensen om het leven gekomen en 31 in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse politie bekendgemaakt. Van de vermisten wordt gevreesd dat ze niet meer in leven zijn. Een Nederlander die als vermist werd opgegeven is weer terecht, zo laat zijn broer aan deze nieuwssite weten.