Volledig scherm
Het schip Aquarius. © AFP

Uit zee gepikte migranten van Aquarius-boot gaan naar vijf Europese landen

De ruim 140 uit zee opgepikte migranten van het omstreden schip Aquarius gaan naar een vijftal Europese landen. Dat meldt de Maltese regering, die de boot toestemming heeft gegeven om aan te meren. De mensen gaan naar Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal en Spanje.

Malta neemt zelf geen mensen van deze boot op. Spaanse media meldden dat Madrid zestig mensen opneemt. Ze spraken eerder van in totaal zes EU-landen die opvarenden zouden opnemen, maar in Valletta (Malta) zijn er slechts vijf genoemd. Portugal had eerder al toegezegd dertig mensen van dit schip op te nemen.

De Aquarius vaart onder de vlag van Gibraltar ten westen van Malta dat - net als Italië - eerder weigerde de boot toe te laten. Aan boord zijn 141 vluchtelingen, onder wie 67 alleen reizende kinderen. Ze werden vrijdag voor de kust van Libië opgepikt. Volgens Rome fungeert de Aquarius als 'taxidienst' voor illegale migranten en helpt het mensensmokkelaars door de 'reddingsacties'.

Gisteren zijn nog 114 drenkelingen naar Malta gebracht nadat de Maltese kustwacht hen op zee had gered. Zestig van deze migranten worden ook naar andere Europese landen overgebracht.