Volledig scherm
Peter Madsen wordt ervan verdacht journaliste Kim Wall te hebben vermoord © EPA/AP

Uitspraak over hoger beroep van Deense 'duikbootkiller' opgeschort

De behandeling van het hoger beroep van de veroordeelde Deense moordenaar en uitvinder Peter Madsen (47) is vanochtend onderbroken. Dit omdat een jurylid onwel werd. De behandeling van de zaak is opgeschort tot een nader te bepalen datum.

Verwacht werd dat het gerechtshof vandaag uitspraak zou doen maar dat is nu onzeker door het incident. Het hof was samengesteld uit drie professionele raadsheren en twee beëdigde juryleden. Een van die juryleden - een man - werd niet lekker tijdens het voorlezen van de aanklacht tegen Madsen door de openbaar aanklager.  De patiënt werd per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. Hij is bij bewustzijn en verkeert volgens het gerechtshof niet in levensgevaar. 

Madsen wilde in hoger beroep bereiken dat hij een lagere straf krijgt. De 47-jarige Madsen werd in april veroordeeld tot levenslang voor het vermoorden van de Zweedse journaliste Kim Wall (29) en het verminken van haar lichaam, in augustus vorig jaar. 

De journaliste was voor een artikel meegegaan met Madsen in diens zelfgebouwde duikboot. Madsen vermoordde haar aan boord met messteken, sneed het lichaam in stukken en dumpte de lichaamsdelen in de wateren ten zuiden van Kopenhagen. De Deense rechter oordeelde eerder dit jaar dat er duidelijk bewijs is dat de uitvinder zijn slachtoffer eerst heeft gemarteld en daarna heeft omgebracht.

Gratie

De uitvinder beweerde tijdens de behandeling van de zaak dat er sprake was van een ongeval. Hij heeft zich inmiddels neergelegd bij zijn veroordeling voor moord, maar is het oneens met de hoogte van de straf. In Denemarken blijven mensen die tot levenslang zijn veroordeeld meestal niet langer dan zestien jaar in de gevangenis. Maar die straf kan worden verlengd. Na twaalf jaar kan een verzoek om gratie worden ingediend. Er is ook een geval van een meervoudige moord waarbij de dader al 33 jaar vastzit.

Vorige maand werd bekend dat Madsen in de gevangenis was aangevallen door een 18-jarige medegevangene. Zijn advocate vroeg daarna om overplaatsing naar een andere gevangenis.

  1. Bijna niemand kent ze, maar deze tweelingzussen verkopen miljoenen flessen frisdrank

    Bijna niemand kent ze, maar deze tweeling­zus­sen verkopen miljoenen flessen frisdrank

    De Nederlandse tweelingzussen Raissa en Joyce de Haas (28) maken vanuit Londen furore met hun luxe en suikervrije frisdrankjes. De twee - geboren in Helmond, getogen in Antwerpen - richtten vijf jaar geleden Double Dutch Drinks op en verkochten al meer dan 10 miljoen flessen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de jonge ondernemers in de prestigieuze 30 under 30 Europe-lijst gezet. ,,Wij waren nooit zo van het bier.’’