Uitvaart van Soleimani uitgesteld vanwege 50 doden bij processie

VIDEOBij de begrafenisstoet van generaal Soleimani in de stad waar hij woonde, zijn zeker 50 doden gevallen en 210 gewonden, melden lokale media. De uitvaart is uitgesteld. Er waren massa’s rouwende mensen op afgekomen. 

Volledig scherm
Iraniërs wonen de uitvaartprocessie van Soleimani in Kerman. © VIA REUTERS

Gisteren kwamen naar schatting een miljoen rouwende mensen af op de processies in Teheran, gekleed in het zwart, velen met Iraanse vlaggen en portretten van de gedode generaal in de hand. Er werden leuzen geroepen als ‘dood aan Amerika’. Ook vandaag zijn er weer duizenden rouwende mensen op de been. Soleimani was een nationale held.

De geliquideerde generaal Soleimani zou later vandaag in Kerman zijn laatste rustplaats krijgen. Kerman is een eeuwenoude woestijnstad omgeven door bergen, zo’n duizend kilometer van Teheran. Soleimani werd geboren in een dorpje in de Kerman-streek. Wanneer de uitvaart dan plaats zal vinden, is nog onduidelijk. 

Generaal Qassem Soleimani werd vrijdagochtend gedood bij een luchtaanval van de VS in Bagdad. Daarbij kwam ook de Iraans-Iraakse commandant Abu Mahdi Al Muhandis om het leven. De VS beschuldigt Soleimani van de dood van Amerikaanse militairen in Irak en zijn aandeel in de oorlog in Syrië.

De bedreigingen tussen Iraanse en Amerikaanse zijde gaan over en weer. Iran heeft de nucleaire deal opgezegd. De spanning is ongekend hoog opgelopen in het conflict tussen de twee landen, waarbij veel landen in het Midden-Oosten zijn betrokken. 

Geen visum

Vandaag zei de Iraanse minister van buitenlandse zaken, Javad Zarif, dat hij geen visum van de VS heeft gekregen voor een VN-bijeenkomst. Dat meldt persbureau AP. Zarif zou afreizen naar New York om vergaderingen met andere afgevaardigden van lidstaten bij te wonen.

Zarif zei vandaag tijdens een toespraak dat de VS bang is dat er ‘waarheden worden verteld’. Iets wat de ontzegging van toegang tot het land toch niet kan voorkomen, volgens de minister.  Eerder veroordeelde ook Zarif de Amerikaanse liquidatie van generaal Soleimani, en zei hij dat de VS repercussies kan verwachten. 

Bekijk hier alle video's over het conflict tussen Iran en de VS: 

  1. LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavirus, zevende dode Italië
    Coronavirus

    LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavi­rus, zevende dode Italië

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Een team van experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels gearriveerd om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.