Volledig scherm
UKIP-leider Henry Bolton en zijn vriendin Jo Marney. © Photo News

UKIP-leider onder vuur na racistische mails vriendin over Meghan Markle

De leider van de eurosceptische United Kingdom Independent Party (UKIP), de 54-jarige ex-militair Henry Bolton, komt steeds verder in de problemen. Zijn vriendin Jo Marney  is in opspraak geraakt door racistische mails over Meghan Markle, de toekomstige vrouw van prins Harry.

Marney noemde Markle een zwarte Amerikaanse die het Britse koninklijk huis 'zal besmetten' en 'de weg plaveit voor een zwarte koning'. Ze verklapte ook dat ze nooit met negers naar bed zou gaan omdat die lelijk zijn. Het was Mail On Sunday dat de berichten naar buiten bracht. 

Lees door onder de foto. 

Volledig scherm
Prins Harry en Meghan Markle. © Getty Images

Vrouw verlaten

Maar dat is niet het enige waar de UKIP mee zit. Het feit dat Bolton haar pas kort voor de kerst leerde kennen en vrijwel onmiddellijk zijn 42-jarige vrouw en twee jonge kinderen verliet, valt volgens partijvoorzitter Paul Oakden waarschijnlijk ook niet goed bij 'grassroot members'. 

Als de UKIP komende week besluit afscheid te nemen van Bolton, dan moet de partij zijn vijfde leider in anderhalf jaar tijd kiezen. Bolton werd in september partijleider.

De partij bestaat sinds 1993 . De UKIP werd onder Nigel Farage een belangrijke drijfveer tot het referendum in 2016 over het lidmaatschap van de EU.

Afro-Amerikaanse moeder

Meghan Markle en Prins Harry maakten in november hun verloving bekend. Het stel zal in mei 2018 in het huwelijk treden. Markle is een Amerikaans actrice die bij het grote publiek bekend werd door haar vaste rol als Rachel Zane in de populaire advocatenserie Suits. De in Los Angeles geboren Markle is een kind van een Afro-Amerikaanse moeder -  yogadocente-sociaal werkster Doria Ragland -  en vader met Ierse en Nederlandse wortels - Thomas Markle. Zij scheidden van elkaar in 1988.