Ultieme poging Julen te bereiken: mijnwerkers graven op 75 meter diepte
UpdateAcht Spaanse mijnwerkers, gespecialiseerd in reddingsoperaties onder de grond, zijn begonnen aan het graven van een tunnel om bij de 2-jarige Julen te komen. Iets voor 18.00 uur donderdagavond daalden zij tot een diepte van 75 meter in de heuvels bij Málaga, om vervolgens met de hand verder te graven. Er zijn geen aanwijzingen dat Julen nog in leven is.
Delen per e-mail
Om Julen te vinden zullen ze met hun handen en met licht gereedschap een tunnel van ongeveer vier meter moeten graven. Daarna zal er een opening worden gemaakt naar de put waarin de peuter elf dagen geleden verdween. In totaal nemen 26 man deel aan de operatie: de acht mijnwerkers, tien agenten van de Guardia Civil (acht specialisten in bergreddingen en twee voor onder water), plus acht brandweermannen. Volgens een politiewoordvoerder kan de operatie ‘makkelijk 24 uur duren'.
Tekst loopt door onder de foto
De familie van Julen heeft gevraagd of mensen willen stoppen met het verspreiden van zoveel geruchten en fake news over de situatie. Er gaan verhalen rond waarin de vader van illegale activiteiten wordt beschuldigd en andere dat Julen helemaal niet in die put zou zijn gevallen.
Vanavond zal op een plein in Totalán een wake worden gehouden voor Julen en om de reddingswerkers moreel bij te staan.
Afdaling
De mijnwerkers (leden van de Reddingsbrigade van Mijnen uit het noordelijke Asturië) wachten al sinds vorige week donderdag op het moment om naar beneden te gaan. Zaterdag werd begonnen met het boren van de schacht waardoor zij vandaag in een speciaal gebouwde cabine naar beneden zullen worden getakeld. Die schacht was pas vannacht klaar.
Waarom duurde het zo lang, vragen veel mensen zich af, ook in Spanje. De in het dorpje Totalán aanwezige experts en autoriteiten zijn eensluidend: het líjkt tergend langzaam te gaan, met Julen zo diep onder de grond zonder dat iemand weet in wat voor een toestand, maar in werkelijkheid is in een kleine week het werk verzet waarvoor onder normale omstandigheden maanden nodig zijn.
Tegenslagen
Alle mogelijkheden voor een snelle reddingsactie werden bestudeerd, verschillende werden uitgevoerd. Tegenslagen waren er dagelijks, voortdurend moest er geïmproviseerd worden. Er was bijvoorbeeld geen tijd om de gebruikelijke exploraties van de ondergrond te maken, waarin lagen zachte aarde en keiharde, granieten rotsen elkaar afwisselen.
Door de aanwezigheid van iets uitstekende rotsen kostte het de laatste twee dagen veel moeite een 60 meter lange constructie van buizen in de schacht te plaatsen. Die is noodzakelijk om instorting van de diepe schacht te voorkomen en zo de veiligheid van de mijnwerkers te waarborgen. Hun opdracht is al uiterst riskant, het graven zo diep onder aarde – een tunnel die ze zelf ook nog zullen moeten stutten – en de reddingswerkers willen voorkomen dat er slachtoffers vallen.
Aankomst
Om negen uur vanochtend kwamen de mijnwerkers op de Cerro de la Corona bij Totalán aan, in afwachting van het sein om naar beneden te gaan. Daarvoor moet eerst nog de grond rond de schacht worden opgehoogd en verstevigd. Hoe lang zij zullen moeten werken om bij Julen te komen, durft niemand meer te zeggen. Zo’n twintig uur is de schatting, afhankelijk van wat zij aan type grond en rotsen zullen tegenkomen. Ze werken in ploegen van twee, die maximaal veertig minuten per keer in de diepte zullen zijn.
Verder in het nieuws
-
Aruba worstelt met opvang vluchtelingen
Aruba worstelt met de opvang van duizenden vluchtelingen uit Venezuela die willen ontsnappen aan de armoede en politieke chaos in hun land. Er zijn nu al meer asielaanvragen dan het eiland aankan. -
In coma geraakte tiener bevalt onverwacht van gezonde baby
Een Britse tiener die in coma raakte nadat ze naar bed ging met hoofdpijn, werd vier dagen later wakker en ontdekte toen dat ze tijdens haar ‘slaap’ was bevallen van een baby. Dat meldt de BBC. -
Trump waarschuwt legerleiding Venezuela
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de legerleiding van Venezuela die president Nicolás Maduro trouw blijven, gewaarschuwd dat ze hun toekomst en hun levens riskeren. Hij riep hen daarnaast op om de humanitaire hulp het land binnen te laten. -
Zestien Amerikaanse staten klagen Trump aan om noodtoestand
Een coalitie van zestien Amerikaanse staten, onder leiding van Californië, daagt president Donald Trump voor de rechter vanwege zijn beslissing om de noodtoestand uit te roepen en zodoende geld vrij te maken voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico. -
Doden door zelfmoordactie Caïro
Een man heeft zichzelf vandaag opgeblazen in het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen door de ontploffing ook zeker twee agenten om het leven.
-
‘Delta en easyJet overwegen kapitaalinjectie in noodlijdende Alitalia’
Het Amerikaanse Delta Air Lines en het Britse easyJet zouden een kapitaalinjectie van 400 miljoen in het noodlijdende Alitalia overwegen. Dat meldden bronnen rond de onderhandelingen, die mogelijk deze maand nog tot een akkoord leiden. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij ging in 2017 bijna failliet en wordt sindsdien door de overheid overeind gehouden. -
Matroos op wereldberoemde ‘kusfoto’ overleden
Het werd een van de meest iconische foto’s van de twintigste eeuw en de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder. Fotograaf Alfred Eisenstaedt drukte precies op het juiste moment af en ving de innige overwinningsomhelzing op Times Square in New York. Een matroos zoent midden op straat op de dag van de Japanse capitulatie in 1945 een vrouw in verpleegstersuniform. -
Amerikaan aangeklaagd voor moord uit 1993 nadat hij vorige maand servet weggooide
Jerry Westrom, een 52-jarige man uit Minnesota, Amerika, at een hotdog tijdens een hockeywedstrijd, veegde zijn mond schoon met een servet en gooide dat vervolgens in de vuilbak. Een onschuldige handeling die zijn ondergang kan betekenen: het DNA van Westrom kon via een online DNA-databank gelinkt worden aan de plaats delict van een moord uit 1993.