Volledig scherm
© ap

'Undercoverjournalist Britse krant opgeleid voor aanslag'

Na de aanslagen in Tunesië, Frankrijk en Koeweit, zou ook in Londen een terreurdaad gepland zijn. Die werd volgens de Britse krant The Sun mede door hun undercoverjournalist verijdeld. De man zou door een IS-leider vanuit Syrië zijn gecontacteerd om een zelfmoordaanslag te plegen tijdens een militaire parade in de hoofdstad.

De undercoverjournalist infiltreerde naar verluidt een van de beveiligde chatprogramma's die gebruikt worden door extremistische moslims. Op 1 juni zou hij voor het eerst gecontacteerd zijn om 'hier iets te doen'. Hier was in dit geval het Verenigde Koninkrijk. Hem werd in ruil 'het paradijs' beloofd. De contactpersoon bleek Junaid Hussain, die in 2012 een celstraf kreeg omdat hij de persoonlijke e-mail van toenmalig premier Tony Blair had gehackt. Hij vluchtte vervolgens naar Syrië, waar hij zichzelf nu Abu Hussain al Britani noemt.

Londen bleek de ideale plek volgens Hussain: 'Ok, perfect. In het hart van het 'kruisvaardersleger'. We zullen hard toeslaan'. Hij had het daarbij gemunt op de Armed Forces Day-parade van vandaag in het zuidwesten van de stad. 'Het wordt groots. We zullen de kuffar (de ongelovigen) hard treffen. Hun soldaten in hun eigen land treffen', aldus Hussein, die het met een zelfmoordaanslag gemunt had op onschuldige toeschouwers en soldaten.

Handleiding om bom te maken
De journalist kreeg gedetailleerde instructies om met huishoudartikelen een eenvoudige bom samen te stellen met een snelkookpan, een soortgelijke bom die tijdens de Boston Marathon aan drie mensen het leven kostte en 264 verwondde. En vooral: hoe hij dat kon doen zonder argwaan te wekken. Hussain stuurde hiervoor ook een Engelstalige IS-handleiding van negen pagina's door met foto's en diagrammen. Verder worden ook gruwelijke tips gegeven voor een maximaal aantal slachtoffers.

Er werd hem ook gevraagd een martelaarsfilmpje op te nemen dat na de aanslag zou worden vrijgegeven en waarin hij trouw zweert aan IS. Vorig jaar waren meer dan 1.000 toeschouwers aanwezig bij de parade.

Rekrutering
Het is niet de eerste keer dat Hussain probeert een Britse journalist te werven voor de sharia. Daily Mail berichtte in april dat hij één van hun journalisten, die ook undercover was, had geprobeerd te rekruteren om te vechten in Syrië. De journalist kreeg gedetailleerde instructies voor een reis naar Syrië die geen argwaan zou wekken bij de politie of zijn omgeving.

Hacker
Onder het alias Trick stal Hussain enkele jaren geleden de gegevens van 150 contacten van ex-premier Tony Blairs assistent Katy Kay. De adressen en telefoonnummers belandden online, alsook het e-mailadres van de premier en Hussain werd in 2012 veroordeeld tot 20 maanden cel. Na zijn vrijlating vluchtte hij naar Syrië.

  1. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

    Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

    Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.