Volledig scherm
Qalhat in Oman. © EPA

Unesco voegt drie plekken toe aan Werelderfgoedlijst

Op de Werelderfgoedlijst van beschermde plekken staan vanaf nu drie nieuwe locaties: een 16e eeuwse ommuurde nederzetting in Kenia, een eeuwenoude stad in Oman en een oase in Saoedi-Arabië. Een Nederlandse kandidaat, de zeven Koloniën van Weldadigheid, werd afgewezen.

Het was de 42ste keer dat een comité van de werelderfgoedcommissie van de VN zich boog over een lijst met mogelijke plekken.

Thimlich Ohinga, de Keniaanse nederzetting uit de 16e eeuw, heeft waarschijnlijk gediend als bescherming voor vee en gemeenschappen. Het is een ‘exceptioneel voorbeeld’ van dit soort muren, die werden gebouwd voor de eerste pastorale nederzettingen in de regio, aldus Unesco.

De oude ommuurde stad Qalhat aan de oostkust van Oman geniet vanaf nu ook speciale bescherming. De stad gold als een havenknooppunt in tussen de 11e en 15e eeuw. De laatste toevoeging is de Al-Ahsa oase in Saoedi-Arabië. Op dit stuk grond bevinden zich tuinen, kanalen, bronnen, een meer, historische gebouwen en locaties die archeologisch van belang zijn. ‘Met dadelpalmen van 2,5 meter hoogte is dit de oudste oase ter wereld.’

Het komende weekend worden nog meer beslissingen van het comité verwacht. Er staan momenteel 1.067 plekken op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Nederlandse inzending werd afgekeurd omdat de aanvraag niet goed genoeg was, aldus Unesco. De zeven Koloniën van Weldadigheid, grotendeels in Drenthe gelegen, werden vanaf 1818 gesticht met als doel arme mensen om te vormen tot eerzame burgers. Met een aangepast dossier kunnen de Koloniën alsnog in aanmerking komen. 

Volledig scherm
Thimlich Ohinga in Kenia. © EPA
  1. Dambreuk Brazilië ‘geen ongeluk’: acht arrestaties

    Dambreuk Brazilië ‘geen ongeluk’: acht arresta­ties

    De Braziliaanse politie heeft acht medewerkers opgepakt van het bedrijf Vale, eigenaar van de ijzerertsmijn bij het stadje Brumadinho, waar een dambreuk op 25 januari leidde tot een enorme modderstroom, die het leven kostte aan zeker 166 mensen. Nog 144 mensen worden vermist. Dat zij nog levend worden teruggevonden is vrijwel uitgesloten. Ook zijn op diverse plaatsen, onder andere op het hoofdkantoor van het bedrijf in Rio de Janeiro, huiszoekingen verricht.