Volledig scherm
Qalhat in Oman. © EPA

Unesco voegt drie plekken toe aan Werelderfgoedlijst

Op de Werelderfgoedlijst van beschermde plekken staan vanaf nu drie nieuwe locaties: een 16e eeuwse ommuurde nederzetting in Kenia, een eeuwenoude stad in Oman en een oase in Saoedi-Arabië. Een Nederlandse kandidaat, de zeven Koloniën van Weldadigheid, werd afgewezen.

Het was de 42ste keer dat een comité van de werelderfgoedcommissie van de VN zich boog over een lijst met mogelijke plekken.

Thimlich Ohinga, de Keniaanse nederzetting uit de 16e eeuw, heeft waarschijnlijk gediend als bescherming voor vee en gemeenschappen. Het is een ‘exceptioneel voorbeeld’ van dit soort muren, die werden gebouwd voor de eerste pastorale nederzettingen in de regio, aldus Unesco.

De oude ommuurde stad Qalhat aan de oostkust van Oman geniet vanaf nu ook speciale bescherming. De stad gold als een havenknooppunt in tussen de 11e en 15e eeuw. De laatste toevoeging is de Al-Ahsa oase in Saoedi-Arabië. Op dit stuk grond bevinden zich tuinen, kanalen, bronnen, een meer, historische gebouwen en locaties die archeologisch van belang zijn. ‘Met dadelpalmen van 2,5 meter hoogte is dit de oudste oase ter wereld.’

Het komende weekend worden nog meer beslissingen van het comité verwacht. Er staan momenteel 1.067 plekken op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Nederlandse inzending werd afgekeurd omdat de aanvraag niet goed genoeg was, aldus Unesco. De zeven Koloniën van Weldadigheid, grotendeels in Drenthe gelegen, werden vanaf 1818 gesticht met als doel arme mensen om te vormen tot eerzame burgers. Met een aangepast dossier kunnen de Koloniën alsnog in aanmerking komen. 

Volledig scherm
Thimlich Ohinga in Kenia. © EPA
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.