Uniek: zeldzame neushoorn geboren door kunstmatige inseminatie

videoVoor het eerst is er een zeldzame neushoorn geboren dankzij kunstmatige inseminatie. In de dierentuin van Miami beviel de Indische neushoornmoeder Akuti afgelopen dinsdag van een gezond jong. Het is het eerste Indische neushoornjong dat door kunstmatige inseminatie geboren is.

De kleine neushoorn, waarvan het geslacht nog onbekend is, werd om half een 's middags geboren en is het eerste kleintje van Akuti, een zeven jaar oude een-hoornige Indische neushoorn. De vader is Suru, een achttienjarige Indische neushoorn. Zowel moeder als baby maken het goed. Beiden moeten nog wel onderzocht worden door een dierenartsenteam. ,,Dat wordt pas gedaan als het personeel het veilig acht om het kleintje een paar minuten van zijn erg beschermende moeder te scheiden”, aldus een woordvoerder van de dierentuin. 

Geen natuurlijke bevruchting

Het lukte Akuti, wat ‘prinses’ betekent in het Hindi, ondanks meerdere pogingen tot natuurlijke bevruchting niet om in verwachting te raken. Daarom werd een team met experts naar de dierentuin in Miami gehaald dat in januari vorig jaar het traject van kunstmatige inseminatie startte. 

Zodra duidelijk was dat Akuti inderdaad drachtig was, werd de neushoorn getraind om echo's te accepteren. Zo konden de medewerkers de groei en geboorte van het jong nauwlettend in de gaten houden. 

Indische neushoorns zijn gemiddeld tussen 15 en 16 maanden drachtig en de moeders kunnen eens in de twee of drie jaar bevallen van een kalf. Akuti en haar baby zijn nog niet voor het publiek te zien in de dierentuin, dat gebeurt pas als de twee aan elkaar gewend zijn. De dieren kunnen tot ruim 2700 kilo wegen.

De tekst gaat door onder de foto's

Volledig scherm
Moeder Akuti met haar nu twee dagen oude baby. © Zoo Miami/Ron Magill
Volledig scherm
Moeder Akuti met haar nu twee dagen oude baby. © Zoo Miami/Ron Magill

Voortbestaan

De Indische neushoorn is door haar hoorn erg gewild onder stropers. Er zijn nog ongeveer 3500 Indische neushoorns ter wereld, volgens de Internationale Neushoorn Stichting. De Amerikaanse dierentuin is daarom erg blij met de geboorte van de baby neushoorn: ,,Deze erg zeldzame geboorte is niet alleen belangrijk voor de dierentuin van Miami maar ook voor het voortbestaan van deze neushoornsoort.”

Het is niet de eerste keer dat een bedreigde diersoort kunstmatig wordt bevrucht. Eerder werden al een olifanteen krokodil en een reuzenpanda op deze manier drachtig. 

Volledig scherm
Moeder Akuti met haar nu twee dagen oude baby. © Zoo Miami/Ron Magill
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.