Unieke video: rijd door de verwoeste IS-stad Mosul, voor en na de bevrijding

Hoe richt een stad zich weer op nadat werkelijk alles kapot is geschoten? Het zal zelden zo glashelder in beeld zijn gebracht als door de Nederlandse documentairemakers Laurens Samsom en Frederick Mansell in Mosul. De stad in Noord-Irak werd vandaag precies een jaar geleden door het leger heroverd op IS. 

De video is mogelijk in onze app niet goed te zien. Klik hier om de video op de website van de documentairemakers te bekijken.

Twee keer reden Samsom en Mansell exact dezelfde route door de straten van de stad in Noord-Irak. De eerste keer was in oorlogstijd, ruim twee maanden vóór de bevrijding. De volgende keer tien maanden erna, afgelopen 7 mei. De beelden van de rit zijn naast elkaar gezet. 

Zo zie je via een split screen, dat ook nog eens verschuifbaar is, hoe groot de verwoesting in Mosul was, en nog steeds is. Maar ook hoe het leven van alledag - voor zover je daar al van kunt spreken - zo goed en kwaad als het kan wordt hervat. Want echt: de taxi's rijden weer, kinderen spelen voorzichtig op straat. Op de ene straathoek is falafel te koop, even verderop treffen we een bakkerij in werking.

Verwoesting en veerkracht

Volledig scherm
Laurens Samsom en Frederick Mansell in Gaza, waar ze een documentaire maakten over een Palestijns voetbalteam. © Team Gaza

,,Heel veel is kapot, maar er wordt gelééfd", zegt Samsom, die met Mansell eerder onder meer de docu Team Gaza maakte, over een Palestijns voetbalteam. ,,Dit document laat enerzijds zien wat de verwoestende werking van oorlog is, maar tegelijk hoe groot de veerkracht van de mens is." 

Want ja, de teruggekeerde inwoners lachen soms weer. Dat in de stad waar IS nog niet zo lang geleden mensen kruisigde. Waar in het oude centrum onder het puin nog lijken liggen, die nog niet zijn opgeruimd. Samsom: ,,Gezinnen gaan weer picknicken langs de waterkant, mensen trouwen." 

De grote vraag, zegt Samsom: wie gaat de wederopbouw van de stad betalen? ,,De VN heeft een paar honderd miljoen euro uitgetrokken voor het herstellen van de infrastructuur, elektriciteit, water. Om Mosul opnieuw op te bouwen, is veel en veel meer geld nodig. De Iraakse regering kan dat nooit betalen." 

De bijzondere video van de twee ritten door de straten van Mosul is 'bijvangst' bij een nieuwe documentaire die Samsom en Mansell maken voor BNNVARA, met de titel Stad van twee lentes. Die gaat over een Iraakse familie die terugkeert naar Mosul, en tegelijk over het werk van de internationale gemeenschap om de verwoeste stad weer leefbaar te maken. De docu verschijnt ergens komend najaar op de buis.